Tofu jest to rodzaj sojowego twarożku wytwarzany z mleka sojowego . W tofu znajdziemy miedzy innymi wapń i białko . Plusem jest to że nie zawiera cholesterolu gdyż jest produktem w 100% roślinnym . Tofu jest produktem przetworzonym dzięki temu niektóre z osób mogą znosić je lepiej niż np. suche rośliny strączkowe. Jeśli zaczynamy dopiero przygodę ze strączkami, tofu będzie dla nas odpowiednie gdyż jest to produkt delikatniejszy dla układu pokarmowego.

Przepis na domowe warzywne tofu :

Namaczamy ziarna soi w wodzie przez conajmniej 1 dzień. Ziarna powinny przez ten czas zwiększyć swoją objętość o 2-3 razy. Montujemy sito w wyciskarce Hurom o drobnych otworach , ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej , to samo robimy z zatyczką do soku. Mieszamy nasączone ziarna soi z wodą w równych proporcjach. Wlewamy ziarna z wodą do wyciskarki za pomocą łyżki. Żeby przygotować tofu warzywne do wyciskarki dodajemy kolorowe składniki np. marchewkę lub szpinak. Po umieszczeniu w wyciskarce ostatniego składnika ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Wlewamy wyciśnięty sok sojowy do garnka, gotujemy na średnim ogniu mieszając, tak aby się nie przypalił. Po zagotowaniu wyłączamy ogień , dodajemy sól morską nie przestając mieszać . Przygotowujemy formę do tofu, na spodzie formy rozkładamy cienką ściereczkę (siateczkę). Przekładamy tofu do formy i nakrywamy wystającymi końcówkami ściereczki. Dociskamy tofu do formy . Gotowe !!