Witamina C to niesłychanie ważny składnik odżywczy wykorzystywany w ponad trzystu zachodzących w naszym zachodzących w naszym organizmie procesach. Niestety, tracimy ją bardzo łatwo – paląc, wdychając spaliny i doświadczając codziennie stresujących sytuacji. Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach, z których przygotujesz ten koktajl, pomogą Ci w walce z wolnym rodnikami, których działanie jest przyczyną wielu chorób.

Truskawka – średnia porcja truskawek zaspokaja w dwustu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka. Pamiętajmy, że te smaczne owoce zawierają także kwas elagowy – fitochemiczny składnik o udowodnionym działaniu antychorobowym, który pomaga zwalczyć toksyny obecne w dymie tytoniowym i zanieczyszczonym powietrzu.

Malina – to delikatny owoc bogaty w elagitaniny – grupę składników o działaniu antyoksydacyjnym o wyjątkowych antynowotworowych właściwościach. Maliny dostarczają nam również manganu i witaminy C – antyoksydantów pomagających chronić nasze tkanki przed zniszczeniem związanymi z działaniem tlenu.

Borówka amerykańska – plasuje się w ścisłej czołówce owoców obfitujących w przeciwutleniacze. Swój status ,,superjagody” zawdzięcza jednak nie tylko antyoksydantom, ale również potężnym antyrakowym fitoskładnikom, takim jak antocyjany i kwas elagowy oraz wysokiej zawartości witaminy C.

Jogurt – każda porcja organicznego, naturalnego biojogurtu zawiera miliony pożytecznych bakterii z grupy lactobacillus acidophilus odgrywających kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego.

Wkładamy wszystkie składniki na przemian do wyciskarki Hurom, by po chwili cieszyć się pysznym owocowym smoothie!