Świeże owoce i surowe warzywa zawierają enzymy trawienne które odciążają system trawienny. Najlepiej spożywać, je w formie świeżo wyciskanych soków, ponieważ są one wtedy najlepiej przyswajalne.

Gruszka – obfituje w pektynę – rozpuszczalny błonnik, który wiąże rakotwórcze związki chemiczne w jelitach i zapobiega niszczeniu ich komórek. Gruszki dostarczają nam również miedzi, której brak wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, a badania wykazują, że są one także jednymi z najrzadziej uczulających owoców.

Papaja – bogara w błonnik papaja pomaga wypłukiwać w organizmu toksyny, jest więc ważnym elementem diety polecanej osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS). W owocach papai znajdziemy także papainę i chymopapainę – wyjątkowe, niewystępujące w innych owocach substancje wspierające pracę układu trawiennego. Według naukowców enzymy te działają też przeciwzapalnie i umożliwiają organizmowi wchłanianie większej ilości substancji odżywczych ze spożywanego pokarmu.

Imbir – korzeń imbiru jest znanym środkiem stosowanym w leczeniu łagodnych rozstrojów żołądka. W medycynie naturalne jest używany przez doświadczonych zielarzy jako lek na nudności powodowane chorobą lokomocyjną. Niektóre badania wykazały, że można go także stosować w celu zapobiegania mdłościom i wymiotom we wczesnym stadium ciąży.

Składniki wrzucamy na przemian do wyciskarki Hurom by po chwili cieszyć się pysznym pełnym błonnika trio.