Surowa kapusta od dawna polecana jest jako skuteczny środek na problemy gastryczne, takie jak choroba wrzodowa czy gromadzenie się gazów w jelitach. Należy jednak pamiętać, że wypicie zbyt dużej ilości soku z kapusty może spowodować działanie odwrotne i wywołać wzdęcia i skurcze. Obecny w marchewkach antyoksydant – beta-karoten – pochłania toksyny powstałe i związku ze zbyt powolnym procesem trawiennym i infekcjami o podłożu bakteryjnym. Koper włoski odpowiada tu za działanie łagodzące i przeciwzapalne .

Wkładaj warzywa na zmianę. Po wyciśnięciu wymieszaj gotowy sok i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

Składniki odżywcze : 

Witaminy B1, B2, B6, C, E, K,

beta-karoten, kwas foliowy; wapń

chrom, kobalt, jod, żelazo, magnez,

mangan, fosfor, potas, selen, krzem,

sód, cynk