Burak – wraz z liśćmi – to bogate źródło żelaza i tradycyjnie używa się go w walce ze zmęczeniem i anemią. Żelazo – jako ważny składnik naszej krwi – odgrywa również kluczową rolę w produkcji energii. Zielona fasolka także obfituje w ten ważny minerał i dwukrotnie przewyższa pod tym względem szpinak znany z wysokiej zawartości żelaza. Dodatkowo wzbogaca ona mieszankę o witaminy B1 i B2 odpowiedzialne za przetwarzanie węglowodanów, tłuszczów i białka. Dynia, dostarczając dużej ilości kwasu jabłkowego, wpływa na poprawę absorpcji żelaza przez nasz organizm.

 

Wkładaj składniki na zmianę. Po wyciśnięciu wymieszaj gotowy

sok i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

 Składniki odżywcze :

B1,B2,B3,C,K, beta karoten

beta karoten ,biotyna,

kwas foliowy; wapń, miedź,

żelazo, magnez, mangan,

fosfor, potas, kwas jabłkowy; tryptofan