Dieta sokowa jest dość prosta i nieskomplikowana. Chcąc wdrożyć w życie dietę na sokach nie ma potrzeby zapamiętywania wielu skomplikowanych zasad żywieniowych. Opiera się ona na sokach i – wyłącznie na sokach. Jeśli dodatkowo zaopatrzymy się w wyciskarkę wolnoobrotową, to dieta sokowa nie tylko będzie prosta, ale stanie się też przyjemna. Podczas diety na sokach możemy samodzielnie komponować własne mieszanki sokowe z ulubionych składników. Są jednak pewne połączenia, które zawsze się sprawdzają i o tym powiemy poniżej.

Poranek w diecie sokowej

Najważniejsze w diecie sokowej, poza piciem wyłącznie soków owocowych i warzywnych jest to, co robimy rano. Zaraz po przebudzeniu należy wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny. To nie tylko recepta na odporność i wzmocnienie organizmu, ale również doskonała metoda na detoks i oczyszczenie organizmu. Sok z cytryny wykazuje właściwości, które wpływają na rozpuszczanie kamieni żółciowych. Połączenie takiego porannego napoju z całodziennym stosowaniem diety opartej na sokach daje niebywałe efekty oczyszczające.

Jadłospis w diecie sokowej

Dieta na sokach to metoda na naturalne i zdrowe odchudzanie. Prezentujemy więc przykładowy jadłospis na cały dzień, który doskonale sprawdzi się podczas stosowania diety sokowej. Na śniadanie świetnie sprawdzi się sok owocowo-warzywny, który wykazuje nizwykle pozytywny wpływ na kondycję skóry. W skład takiego soku wchodzi: szklanka jagód, dwie garści jarmużu, jabłko, mały, zielony ogórek, pół bulwy kopru włoskiego, garść mięty, sok wyciśnięty z jednej cytryny, woda kokosowa. 

Na drugie śniadanie proponujemy energetyczny sok owocowy polepszający samopoczucie i poprawiający pracę układu odpornościowego. Składniki na ten sok to: dwie duże pomarańcze, jeden średni grejpfrut, sześć truskawek, pół banana. Na obiad sycący sok z połowy ogórka zielonego, jednego jabłka, garści świeżego szpinaku, łodygi selera naciowego, woda mineralna niegazowana lub przegotowana (opcjonalnie), garść ulubionych ziół. 

Na podwieczorek polecamy lekki sok z dwóch jabłek, dwóch marchewek, plasterka imbiru i grubego plastra cytryny. Natomiast na kolację – sok na wyciszenie z marchewki, ananasa i natki pietruszki.