Większość Polaków w codziennej diecie zbyt mało uwagi poświęca warzywom i owocom, tak naprawdę przekonanie kogokolwiek do spożywania zdrowych produktów jest trudnym zadaniem. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie picie świeżo wyciskanych soków. Jesteśmy bardziej skłonni do zdrowych zmian pijąc soki a w tym artykule chcemy podzielić się największymi korzyściami z wyciskania soków oraz tym co za nimi stoi czyli technologią wyciskania.

Najważniejszym elementem wyciskarek wolnoobrotowych jest wałek ślimakowy – to dzięki niemu wyciskany sok zawiera mnóstwo witamin, minerałów i enzymów z warzyw i owoców. Wolnoobrotowa technologia wyciska soki na zimno dlatego są tak odżywcze i zdrowe.

Świeże soki vs. Smoothies

Czasami zastanawiamy się co będzie zdrowszym wyborem świeży sok czy smoothie?

Smoothies zazwyczaj naszpikowane są niezdrowymi dodatkami, którymi mogą być: słodzone jogurty, mleko migdałowe lub sok owocowym uzyskiwany z koncentratów, miód, mrożone jagody czy maliny a nawet lody. Smothie mogą być zdrowe ale zazwyczaj podczas przygotowywania trudno jest powstrzymać się od dodania słodzików a efekt końcowy zawiera dużo cukru oraz kalorii.

Natomiast świeży sok zamiast słodzików zawiera substancje odżywcze, które nie zapychają układu pokarmowego dużą ilością nierozpuszczalnego błonnika. Wyciskając sok z łatwością wymieszamy różne rodzaje składników korzystnie wpływających na zdrowie. Wiele z tych składników nie pasowałoby do smoothie natomiast idealnie pasuje do soków, na przykład buraki czy jarmuż są warzywami z prawdziwymi supermocami.

Dzięki technologii wolnoobrotowego wyciskania soki są zdrowsze oraz bardziej korzystne dla zdrowia w porównaniu do innych tego typu urządzeń jak na przykład blenderów czy sokowirówek. Wałki ślimakowe są bardzo trwałe, dlatego nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Nie niszczą też substancji odżywczych ponieważ w wyciskarce nie dochodzi do wzrostu temperatury, dodatkowo wyciskarki wolnoobrotowe bardzo dobrze oddzielają pulpę od soku aż do ostatniej kropli. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Świeży sok vs smoothie – który będzie zdrowszą opcją?

Rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych

Najbardziej powszechny typ wyciskarek wolno-obrotowych to wyciskarki pionowe, jedno-ślimakowe, jednak Hurom poszedł o krok do przodu i np. w modelach HH i HF zamontował wałki ślimakowe 2 generacji. Dostępne są dwa rodzaje wyciskarek: poziome oraz pionowe, każda z nich została zaprojektowana z najwyższą starannością oraz jakością.

Wyciskarki poziome

• Wałek ślimakowy ułożony jest w pozycji poziomej
• Pierwotny typ wyciskarek
• Posiadają dodatkowe funkcje robota kuchennego
• Wydobywają więcej soku z warzyw liściastych
• Łatwe w utrzymaniu czystości
• Tańsze od wyciskarek pionowych

Wyciskarki pionowe

• Wałek ślimakowy ułożony jest w pozycji pionowej
• Bardziej nowoczesne w porównaniu do wyciskarek poziomych
• Mają udoskonalony bardziej nowoczesny kształt
• Idealnie sprawdzają się w wyciskaniu warzyw i owoców
• Niektóre modele mają większe otwory wsadowe, co pozwala oszczędzić czas podczas przygotowywania składników
• Grawitacja ułatwia dozowanie składników
• Części łatwo się czyści
• Najpopularniejszy typ wyciskarek na rynku

Świeże warzywa i owoce to kopalnia substancji odżywczych, które w naturalny sposób mogą poprawić funkcjonalność mięśniową, wzmocnić układ odpornościowy oraz dostarczyć energii osobom które chcą żyć zdrowo. Technologia wolnoobrotowego wyciskania pokazuje jak w prosty sposób czerpać odżywienie aby osiągnąć maksymalny efekt.