Ciasto marchewkowe jest niezwykle proste w wykonaniu, a zarazem bardzo zdrowe i smaczne.

Składniki:

mąka pszenna – ok. 260 g
cukier – ok. 200 g
cukier z wanilią – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cynamon – 1-2 płaskie łyżeczki
jajka – 3 sztuki
olej – 200 ml
marchew – 300 g
posiekane orzechy włoskie – 100 g
rodzynki – 50 g

Dodatkowo do dekoracji
śmietana 30% – 200 ml
cukier puder – 2 łyżki
posiekane orzechy włoskie – 50 g

Wykonanie:

1. W misce należy ubić jajka z cukrem do białości. Następnie dodać olej,  mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia  i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aby się połączyły.

2. Marchew należy pokroić na małe kawałki i włożyć do wyciski wolnoobrotowej. Używając sita do soków gęstych z  manetką ustawioną w pozycji zamkniętej, wycisnąć sok.

3. Do wcześniej przygotowanej masy dodać wyciśnięty sok i pozostałą pulpę. Dorzucić orzechy i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

4. Tak przygotowaną masę wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40-45 minut.

6. W międzyczasie śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gotową udekorować całkowicie wystudzone ciasto i posypać orzechami.