Odpowiedź jest oczywista: TAK

Mniszek pospolity działa bardzo wszechstronnie:

  • przeciwcukrzycowo – zawierając inulinę, wspomaga regulację gospodarki węglowodanowej, spowalnia wchłanianie cukru, obniża indeks glikemiczny potraw;
  • moczopędnie – działanie mniszka ma właściwości oczyszczające dla organizmu, wspomagająco stosowany jest w przypadku obrzęków, chorób nerek, w dnie moczanowej, otyłości;
  • wspomaga odporność – polecany jest w stanach rekonwalescencji, u osób starszych, polecany w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe;
  • pomocny w chorobach skóry – szczególnie działa na nieestetyczne kurzajki i brodawki, takie działanie wykazuje mleczko, które widać po złamaniu łodygi;
  • wspomaga trawienie – wpływa na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i żółci, zapobiega zastojom żółci;
  • polecany w przypadku zapobiegania kamicy żółciowej, w niedoborach soków żołądkowych, w chorobach wątroby;
  • wspomaga w odchudzaniu – obecna w mniszku lekarskim inulina ogranicza łaknienie.

Dostępność: Roślinę możemy zbierać od jesieni do wiosny, najlepsze właściwości posiadają liście od końca kwietnia do połowy maja.

Przepis:

  • 3/4 szklanki świeżych liści mniszka
  • 1/4 pokrojonej świeżej kapusty (średnia sztuka)
  • 2 jabłka

Za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej wyciskamy sok z liści mniszka, kapusty oraz jabłek.

Na zdrowie!