GRANOLA MARCHEWKOWO - ORZECHOWA
31 Jan 2019

GRANOLA MARCHEWKOWO - ORZECHOWA

Granola marchewkowo – orzechowa to świetny sposób na rozpoczęcie dnia.

Idealnie smakuje z mlekiem, jogurtem czy sokiem owocowym. Dodaj ulubione owoce i bakalie -rozkoszuj się przepysznym,  zdrowym śniadankiem.

Składniki
  • 2 szklanki płatków np. owsiane górskie, orkiszowe, gryczane
  • 1 szklanka pulpy z wcześniej wyciśniętego soku z marchwi, orzechów, migdałów
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • Pół szklanki wody
  • Przyprawy ( cynamon, kardamon, przyprawa do piernika) w/g uznania

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce zmieszaj płatki, pulpę z wyciśniętego soku i przyprawy.
  2. W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym lub miodem.
  3. Połącz mokre składniki z suchymi.
  4. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 25 min (funkcja termoobiegu) w temp. 150°C – od czasu do czasu mieszając całość.
  6. Gotową granolę ostudź i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.