Dzisiaj przyrządzimy sok, który zapełni nasza szklankę po brzegi beta-karotenem. Bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który przez nasz organizm jest przetwarzany na witaminę A. Tylko dlaczego on jest taki ważny? bo hamuję powstawanie komórek nowotworowych. Jednak nie tylko. Beta-karoten i witamina A dba o nasz wzrok. Dzięki spożywanemu beta-karotenowi, lepiej widzimy w półmroku i zmniejszamy ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej w starszym wieku. No i dodatkowo, spożywanie beta-karotenu pozwala nam dbać o… opaleniznę!

Dlatego dziś przygotujemy pyszny sok z marchewki, ananasa i pomarańczy. Do dzieła!

Składniki:

  • Marchewka (3 szt.)
  • Ananas
  • Pomarańcz (2szt.)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie umyj
  2. Od marchewki można odciąć końcówki
  3. Pomarańcze obierz ze skórki
  4. Ananas pokrój w mieszczące się w otworze wlotowym kawałki
  5. Składniki umieść w wyciskarce Hurom

UWAGA: Wiemy, że ten sok jest pyszny i można go pić w nieskończoność. Jednak zbyt duże spożywanie beta-karotenu może doprowadzić do tego, że nasza skóra będzie pomarańczowa! Spokojnie, jest to proces odwracalny i wystarczy zmniejszyć dawkę przyjmowanego beta-karotenu i wszystko wróci do normy.