Biszkopt z jogurtowym musem i owocami, czyli ciasto, które pokochają wszyscy wielbiciele truskawek, malin i borówek… albo bardziej ogólnie świeżych owoców, bo tych w nim nie zabraknie!

Pyszny biszkopt, jogurtowy mus z sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Owoce to chyba najlepszy opis tego ciasta. Tak naprawdę możecie przygotować go z ich dowolną kombinacją. Jeśli macie ochotę, z powodzeniem możecie dorzucić tutaj jeszcze nieco jeżyn lub poziomek. A jeśli chcielibyście przygotować je w zupełnie innej wersji smakowej, świetnie sprawdzą się tutaj np. morele, brzoskwinie, mango czy papaja. Zawsze wyjdzie przepysznie, ale co Wam będę mówił, o tym musicie przekonać się już na własnej skórze (a warto, oj warto)! 🙂

Biszkopt z jogurtowym musem i owocami

Biszkopt, jogurtowy mus z sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru.

Składniki
Biszkopt

  • Jajka – 2
  • Cukier – 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna – 1/3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana – 25g
  • Sól – szczypta

Nasączenie (opcjonalnie)

  • Herbata zielona – 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka

Sok owocowy do masy jogurtowej

  • Truskawki – ok. 400g
  • Maliny – ok. 100g
  • Borówki – ok. 150g

Masa jogurtowa

  • Jogurt naturalny – ok. 600g
  • Żelatyna – 8-9 łyżeczek
  • Cukier puder – ok. 7-8 łyżek
  • Sok owocowy

Dodatkowo

  • Truskawki – ok. 100g
  • Maliny – ok. 100g
  • Borówki – ok. 100g
  • Mięta – do dekoracji

Sposób przygotowania
Biszkopt

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową 😉 ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.
  2. Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy zmiesznymi ze sobą składnikami ponczu.

Sok do masy jogurtowej

  1. Truskawki, maliny oraz borówki umieszczamy stopniowo w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.

Masa jogurtowo-owocowa

  1. Żelatynę dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
  2. 1/4 soku podgrzewamy i do gorącej dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  3. Gotową masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  4. Na stężonym cieście układamy owoce i dekorujemy listkami mięty.

Żródło