Chłodnik ogórkowy, czyli idealny pomysł na obiad w upalne dni. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu i pyszne jedzonko już gotowe !

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:

  • ogórki – ok. 500g, u mnie szklarniowe
  • jogurt naturalny – ok. 500ml (można zastąpić maślanką)
  • czosnek – 1 ząbek
  • koperek – większy pęczek, posiekany
  • cukier – szczypta (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie :
Krok 1: Ogórki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok i nie wyrzucamy pozostałej pulpy. Jeśli nie mamy wyciskarki, ogórki możecie zblendować lub zetrzeć na tarce.

Krok 2: W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny. wyciśnięty sok ogórkowy, pulpę pozostałą po wyciskaniu, posiekany koperek, sól, pieprz i cukier (jeśli używamy).

Krok 3: Zupę dokładnie mieszamy. Przed podaniem zalecane jest dodatkowe schłodzenie.

SMACZNEGO !