Jeśli potrzeba nam wzmocnienia, czujemy osłabienie i brak nam chęci do działania, to czas na wzmocnienie odporności. Pomoże w tym papryka, rukiew wodna, pomidor i oliwa z oliwek.
Czas przeziębień i grypy zazwyczaj zbiera spore żniwo. Dlatego ci, którzy chcą wspomóc swój organizm i zabezpieczyć go przed wpływem szkodliwych bakterii i wirusów, powinni dostarczyć mu odpowiednią dawkę właściwych witamin. Sok warzywny może być ich świetnym źródłem, a do tego w pełni naturalnym i dobrze przyswajalnym. Papryka zawiera sporo witaminy C będącej istotnym antyoksydantem, pomidor zaś bogaty jest w likopen – składnik o działaniu antynowotworowym. Witaminy E oraz K zawarte w oliwie z oliwek skutecznie budują mechanizm obronny naszego organizmu. Ten sok to z pewnością potężna dawka siły dla każdego, komu przyjdzie walczyć z chorobą.

Składniki:

  • 1 papryka
  • 1 pęczek rukwi wodnej
  • 4 pomidory
  • łyżka oliwy z oliwek

Twój organizm wzbogaca się o:

  • Witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, K
  • Beta-karoten, kwas foliowy
  • Jod, żelazo, wapń, miedź, chrom, fosfor, potas, mangan, magnez
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, likopen
Przygotowanie:

  1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Pomidory dzielimy na ćwiartki.
  2. Do wyciskarki Hurom wkładamy wszystkie warzywa i włączamy urządzenie.
  3. Po chwili sok jest przygotowany – otwieramy niekapiący zaworek i przelewamy napój do szklanki. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy z zawartością szklanki. Sok jest od razu gotowy do wypicia!

Pamiętaj!

Po skończonej pracy wyczyść wyciskarkę z drobnych pozostałości. Możesz zrobić to automatycznie – zamknij zaworek, nalej czystej wody i włącz urządzenie na krótką chwilę. Po wyłączeniu otwórz zaworek i wylej brudną wodę do osobnego naczynia – wyciskarka jest ponownie gotowa do pracy!