DOMOWY ZIELONY SOS PESTO
04 Feb 2019

DOMOWY ZIELONY SOS PESTO

Nie ma jak domowy, własnoręcznie wykonany zielony sos pesto! Świetnie nadaje się nie tylko do makaronów i może stworzyć pełnowartościowe danie obiadowe, ale również możesz nim posmarować kanapkę, pizzę i dodatkowo podkreślić jej walory smakowe. Tradycyjne pesto pochodzi z Genui we Włoszech. Jego główny składnik to bazylia.

Istnieje też sycylijska odmiana tego sosu. Wersja ta jest równie pyszna, ma czerwony kolor, który zawdzięcza suszonym pomidorom.

Składniki:

4 pęczki świeżej bazylii

4 garście orzeszków piniowych (orzechów nerkowca, migdałów)

100 g tartego parmezanu

2-3 ząbki czosnku

200 ml oliwy z oliwek

Sól i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Używając sita do mielenia do wyciskarki włóż umyte listki bazylii, orzeszki piniowe i czosnek. Manetkę ustaw w pozycji otwartej.
  2. Zmielone w ten sposób składniki dodaj do oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj tarty parmezan, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Sos pesto przełóż do słoika i dodaj oliwy aby przykrywała masę ( uchroni to sos przed pleśnią).
  5. Przechowuj w lodówce lub zajadaj ze smakiem.