Kiwi: kwas foliowy – zapobiega anemii
Szpinak: żelazo – zapobiega anemii
Jabłko: kwasy organiczne – łagodzi zmęczenie

Kiwi to owoc zawierający duże ilości potasu, w połączeniu z jabłkiem oraz bogatym w błonnik pokarmowy szpinakiem tworzą napój, który wzmacnia odporność oraz zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi.

Kiwi działają wspaniale na skórę, co więcej są owocami dietetycznymi, na ich bazie opiera się wiele diet odchudzających. Błonnik pokarmowy obniża oraz opóźnia wchłanianie cukrów oraz cholesterolu zapobiegając powstawaniu cukrzycy oraz hiperlipemii. Ponadto owoc ten jest naszpikowany kwasem foliowym oraz innymi minerałami, dlatego często poleca się go kobietom w ciąży.

Składniki

  • Jabłka – 310g
  • Szpinak – 30g
  • Kiwi – 40g

Sposób przygotowania

  1. Obrać kiwi ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Umyć dokładnie liście szpinaku, przekroić na pół.
  4. Ustawić manetkę w pozycji zamkniętej. Wycisnąć sok z połowy przygotowanego jabłka, następnie wycisnąć sok ze szpinaku i kiwi.
  5. Podczas umieszczania w wyciskarce ostatnich składników ustawić manetkę w pozycji pół otwartej aby ułatwić wypychanie pulpy z misy.