Jak zrobić „mleko” kokosowe w wyciskarce wolnoobrotowej?
14 May 2019

Jak zrobić „mleko” kokosowe w wyciskarce wolnoobrotowej?

 

Napoje roślinne cieszą się dzisiaj bardzo dużą popularnością. W sklepach znajdziemy, między innymi, napoje ryżowe, owsiane itp. Ogromną rzeszę zwolenników posiada również „mleko” kokosowe. Dlaczego? Decydujące znaczenie ma w tym przypadku smak. „Mleko” kokosowe można z powodzeniem wykorzystać, jako dodatek do kawy, zamiast mleka krowiego, może to być również składnik różnego rodzaju deserów. „Mleko” kokosowe przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Dlaczego? Jak to zrobić? Czy „mleko” kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej to dobry pomysł?

Dlaczego warto przygotować „mleko” kokosowe samodzielnie? Powodów jest kilka. Po pierwsze: jest to banalnie proste! Przyrządzenie domowego „mleka” kokosowego nie powinno nastręczyć kłopotów nawet tym osobom, które raczej stronią od kulinarnych eksperymentów i po prostu nie lubią gotować lub nie mają w tej materii doświadczenia. Po drugie: jeżeli przyrządzisz „mleko” samodzielnie, możesz zrobić taki „napój” jak najbardziej lubisz. Po trzecie: domowe „mleko” kokosowe, jeśli zdecydujesz się na użycie wiórków kokosowych, może być w ostatecznym rozrachunku może być dość tanie.

Czy można przyrządzić „mleko” kokosowe w wyciskarce do soków? Okazuje się, że tak! W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów, które krok po kroku wyjaśnią Ci, jak wykorzystać swoją wyciskarkę do zrobienia „mleka” kokosowego we własnej kuchni. Jeśli przemawia do Ciebie bardziej forma filmowa podobnych porad, poszukaj odpowiednich treści na YouTube. Opcje masz dwie:

  • „mleko” kokosowe z wyciskarki z wiórków
  • „mleko” kokosowe z wyciskarki z oczyszczonego miąższu kokosa

Wiórki kokosowe mają tę zaletę, że dostaniesz je obecnie bez jakichkolwiek problemów w sklepach spożywczych, ponieważ w polskiej kuchni są one często wykorzystywane do przygotowania różnego rodzaju wypieków. Ponadto, wiórki kokosowe są tanie! Kupienie orzecha kokosowego może już niestety nastręczać nieco więcej kłopotów, chociaż wiele sklepów ma je w swojej ofercie. Trzeba również pamiętać, że w przypadku orzechów kokosowych koniecznością będzie pozyskanie i stosowne oczyszczenie miąższu.

Przepis na domowe „mleko” kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej.

  1. Namaczamy w mleku wiórki kokosowe/oczyszczony miąższ kokosa i zostawiamy na około 8 h.
  2. W wyciskarce wolnoobrotowej  montujemy sito do soków gęstych ( z dużymi oczkami) i włączamy urządzenie
  3. Wlewamy do wyciskarki  mleko wraz z wiórkami i otrzymujemy mleko kokosowe

REASUMUJĄC: „mleko” kokosowe  z powodzeniem przygotujemy samemu, dzięki czemu uzyskujemy smaczny i tani „napój”. Przyrządzając domowe „mleko” kokosowe można wykorzystać wyciskarkę do soków. Napoje roślinne cieszą się dzisiaj dużym zainteresowaniem, dlatego wiele osób zadaje sobie pytania: jak zrobić „mleko” migdałowe w wyciskarce, „mleko” owsiane czy „mleko” kokosowe.

Rzecz jasna, gotowe napoje roślinne można z powodzeniem kupić w sklepie, ale samodzielne ich przyrządzenie to duża satysfakcja.