Witamina U – składnik kapusty chroni wyściółkę żołądka zapobiegając powstawaniu wrzodów żołądka. Beta karoten zawarty w marchewkach wspomaga wzrok, chroniąc go przed wieloma chorobami. Buraki są bogatym źródłem żelaza. Żelazo zwiększa przyswajalność witaminy C (cytryna),sok z połączenia tych skutecznie zapobiega anemii.

Kapusta | najbardziej naturalny lek na wrzody żołądka

Największym skarbem kapusty jest witamina U, składnik ten bardzo skutecznie leczy choroby żołądkowe, co więcej chroni wyściółkę żołądka. Osoby, które cierpią z powodu dolegliwości żołądkowych np. wrzodów żołądka czy dwunastnicy powinny na stałe wprowadzić sok z kapusty do swojej diety. Oprócz witaminy U, kapusta zawiera witaminę C oraz błonnik pokarmowy. Witamina C chroni organizm przed infekcjami wirusowymi, łagodzi stres i zmęczenie, natomiast błonnik pokarmowy wspomaga trawienie. Witamina K zapobiega osteoporozie.

Składniki

  • Marchewka – 170g
  • Buraki – 50g
  • Cytryna – 40g
  • Kapusta – 140g

Sposób przygotowania

  1. Umyj marchewki i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Umyj buraka, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze składniki.
  3. Umyj cytrynę w roztworze z dodatkiem sody oczyszczonej, pokrój na mniejsze kawałki nie obierając skórki.
  4. Umyj liście kapusty i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Ustaw manetkę w pozycji zamkniętej, wyciskaj składniki naprzemiennie.