
Mazurek pomarańczowy
Ciasto z pewnością umili chwile spędzone przy rodzinnym Wielkanocnym stole!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 125 g cukru
- 400 g mąki krupczatki
- 1 aromat waniliowy
- 2 żółtka
- 1 jajko
Konfitura pomarańczowa:
- 4 pomarańcze
- skórka z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- jadalne bratki do dekoracji
- suszone plastry pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
1.Masło z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą puszystą masę, dodajemy po żółtka , jajko i aromat waniliowy, pod koniec dodajemy mąkę.
2.Ciasto schładzamy w lodówce 12 godzin.
3.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm następnie wycinamy dowolny kształt mazurka.
4.Mazurek pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 12 minut.
Pomarańczowa konfitura:
1.Umyte pomarańcze obieramy ze skórki i dzielmy na cząstki
2.Do komory wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy kawałki owoców i wyciskamy sok z pomarańczy.
3.Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy zagotowujemy.
4.Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy wodę by napęczniała.
5.Do gorącego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
6.Tężejącą masę pomarańczową wylewamy na mazurek a następnie dekorujemy według uznania.