Ciasto z pewnością umili chwile spędzone przy rodzinnym Wielkanocnym stole!

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 125 g cukru
  • 400 g mąki krupczatki
  • 1 aromat waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Konfitura pomarańczowa:

  • 4 pomarańcze
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • jadalne bratki do dekoracji
  • suszone plastry pomarańczy do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:

1.Masło z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą puszystą masę, dodajemy po żółtka , jajko i aromat waniliowy, pod koniec dodajemy mąkę.
2.Ciasto schładzamy w lodówce 12 godzin.
3.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm następnie wycinamy dowolny kształt mazurka.
4.Mazurek pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 12 minut.

Pomarańczowa konfitura:

1.Umyte pomarańcze obieramy ze skórki i dzielmy na cząstki
2.Do komory wyciskarki wolnoobrotowej wkładamy kawałki owoców i wyciskamy sok z pomarańczy.
3.Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy zagotowujemy.
4.Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy wodę by napęczniała.
5.Do gorącego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
6.Tężejącą masę pomarańczową wylewamy na mazurek a  następnie dekorujemy według uznania.