Naleśniki szpinakowe z serkiem, ziołami i wędzonym łososiem –świetny obiad, ale także kolacja lub ciekawa przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil ! 🙂

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji : 2-3 porcje

Składniki:

Sok szpinakowy :  szpinak ok. 100-150g

Zielone naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 200-230g mąki
  • około pół szklanki soku ze szpinaku

Dodatkowo: 

  • około 200g serka typu almette
  • 2 duże garści rukoli
  • 2 duże garści sałaty
  • około 200g łososia wędzonego
  • 1 garść koperku
  • sos czosnkowy lub jogurtowy
  1. Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  2. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
  3. Na naleśnikach rozsmarowujemy serek, układamy rukolę i sałatę, rozkładamy porwanego na mniejsze kawałki wędzonego łososia i koperek. Gotowe naleśniki zawijamy. Podajemy je z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Naleśniki możemy podać w formie klasycznej lub uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki (jak u mnie). 

Smacznego !:)