Chociaż lato jeszcze nie powiedziało ostatniego słowa, coraz częściej to jesień wdziera się do naszych domów. W sklepach i na rynkach widać jesienne produkty takie jak gruszki, winogrona, późne marchewki, są to idealne składniki jesiennych soków odżywczych.

Dlaczego warto wyciskać soki w domu?
Domowe soki smakują o niebo lepiej w porównaniu do soków sklepowych, ich najważniejszym elementem są substancje odżywcze, których na próżno szukać w sokach pasteryzowanych.
Dzięki substancjom odżywczym świeże soki posiadają niesamowite właściwości zdrowotne, zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy słota i plucha powoduje katar, przeziębienia oraz inne choroby, substancje te są niezbędne.

Składniki na 450-500ml soku

  • Mała garść jarmużu
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 200g winogron (najlepiej czerwonych)
  • 2 gruszki

Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie wszystkie składniki
  2. Pokrój marchewki w słupki, a gruszki na mniejsze kawałki
  3. Wyciskaj sok na przemian z twardych i miękkich składników kończąc na składnikach twardych
  4. Pod koniec wyciskania ustaw manetkę w pozycji pół-otwartej