Ogniste połączenie
01 Apr 2020

Ogniste połączenie

Rozgrzej swój organizm!

Smakowita baza do przepisu:

  • 2 pomidory
  • marchewka
  • seler
  • papryka (kolor dowolny)

Do naszego warzywnego połączenia, warto dodać papryczkę chilli, która posiada wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Warto pamiętać, by dostosować ilość wspomnianej papryczki, pod swój gust smakowy oraz odporność na ostry smak. Jeśli gotowy sok, okaże się zbyt ostry, należy dodać trochę jogurtu naturalnego.

Jak złagodzić pieczenie?

Aby zneutralizować działanie kapsaicyny, używamy tłustego mleka, alkoholu, albo zjadamy lody. Najważniejszym jest, by po pokrojeniu papryczki chilli, nie dotykać okolic oczu, a najlepiej będzie, gdy umyjemy dłonie odrazu po kontakcie z tym owocem.

Właściwości papryczki chilli: 

Ostry smak papryczki chili zawdzięczamy substancji zwanej kapsaicyną, która nie jest obojętna dla naszego organizmu. Kapsaicyna wspomaga wydalanie śluzu i likwiduje opuchliznę błon śluzowych. Dodatkowo, chili ma właściwości rozgrzewając, które mogą okazać się zbawienne, podczas grypy czy przeziębienia. Jednak to nie wszystko. Wspomiana papryczka, pomoże pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zregenerować i wzmocnić nasz organizm, po przebytej chorobie.