Raz na jakiś czas, w weekend, budzę się bardzo wypoczęta oraz w wyjątkowo dobrym humorze. Te dni to jedyny czas kiedy czuję się rannym ptaszkiem, co wprawia mnie w dobry nastrój. Pościelę wtedy łóżko, włączę moją ulubioną muzykę i pójdę do kuchni żeby zobaczyć co dobrego (i łatwego) mogę zjeść na śniadanie, to coś nie może być kupnym jogurtem czy płatkami z mlekiem.

Jajecznica? Jest.
Tosty? Są.
A może mam ochotę na bekon? Zawsze.

A teraz mój niekończący się poranny dylemat: sok jabłkowy czy pomarańczowy?

To jak wewnętrzna wojna pomiędzy „jabłkową rozkoszą” i „pomarańczowym słońcem.” Dlaczego nie mogę mieć ich obu??

A więc moi blogowi przyjaciele, MOGĘ!!

Zapytacie pewnie JAK? Sok jabłkowo-pomarańczowy Hurom jest odpowiedzią.

Tak, tak, nie pomyliliście się.

Zanim go ocenicie powinniście spróbować. Ten przepis to idealna kombinacja słodko-kwaśnego smaku jabłka i pomarańczy jak i również błonnika znajdującego się w jabłkach i witaminy C w pomarańczach. I to wszystko w jednej lekkostrawnej i zdrowej szklance soku!

Więc, czekając na tosty mogę przyrządzić ten łatwy dwuskładnikowy soczek.

skladniki

Czego będziesz potrzebować:

Wyciskarkę Hurom
1 średniej wielkości jabłko
1 średniej wielkości pomarańcza.

Jak zrobić:

  1. Obierz pomarańczę i pokrój na odpowiednie kawałki.
  2. Usuń nasiona z jabłka i pokrój na odpowiednie kawałki.
  3. Przełóż manetkę na pozycję zamkniętą (close/juice) i zacznij wyciskać sok.
  4. Kiedy 2/3 składników zostanie włożonych do środka, przełóż manetkę na pozycję półotwartą/czyszczenie (half-open/clean) aby pulpa wydostała się na zewnątrz.

Osobiście wolę trochę więcej pomarańczy niż jabłka i dodaję trochę pulpy do soku. Fantastyczne w wyciskarkach Hurom jest to, że każdy może dostosować sok do swoich upodobań i swojego smaku.