Gazpacho pomidorowo-arbuzowe to pyszny pomysł na orzeźwiający obiad. Co więcej! Z wyciskarką wolnoobrotową HUROM ONE STOP przygotujesz je w zaledwie 15 minut.

Składniki:

  • pomidory (około 4-5 sztuk) ocet balsamiczny
  • arbuz ( 2-3 plastry obrane ze skóry)
  • papryka ( 1 sztuka)
  • ogórek (1 sztuka opcjonalnie)
  • cebula (połowa małej)
  • czosnek ( 1-2 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet balsamiczny do smaku
  • dodatki do zupy: do wyboru pomidory, arbuz, ser feta, bazylia lub mięta
  1. Pomidory, paprykę i ogórka (jeśli używamy) myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy. W wyciskarce o drobnym sicie i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej po kolei umieszczamy najpierw pomidorki, następnie paprykę, ogórka, arbuza i cebulę. Pod koniec możemy dorzucić czosnek lub zetrzeć go pod koniec. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy przy pomocy blendera.
  2. Powstały sok przelewamy do niewielkiego garnuszka lub miski. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę wybranymi do zupy.

Wskazówka:)

W zależności od upodobania, czy preferujemy chłodnik bardziej wodnisty lub treściwszą zupę – wybieramy do wyciskarki sito drobne bądź  gęstsze.

Smacznego! 🙂