Składniki:

Spód brownie

czekolada – ok. 65g
masło – 65g
jajka – 2 sztuki

cukier – ok. 50g
mąka – ok. 30g
sól – szczypta (opcjonalnie)

Masa serowa:
twaróg – 800g
cukier – ok. 220g
mąka ziemniaczana – ok. 60g
śmietana 30% – 250ml
jajka – 3 sztuki

Mus śliwkowy:
śliwki – 500g
śmietana 30% – 300g
żelatyna – 2 łyżki
cukier – ok. 4-6 łyżek (w zależności od kwaśności śliwek)

Wykonanie:

Spód brownie: czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.
Jajka z cukrem ubij do białości. Do puszystej masy dodaj przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie połącz wszystkie składniki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.

Masa serowa : w misce połącz przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie wymieszaj lub zmiksuj.
Tak przygotowaną masę serową wylej na przygotowany spód brownie. Na spodzie piekarnika umieść naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Sernik piecz w temperaturze 130 stopni przez około 1,5h.

Mus śliwkowy: śliwki przekrój i wyjmij pestek. Umieść w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciśnij sok.

Tak przygotowany sok umieść w niewielkim garnku lub na patelni. Dodaj cukier i gotuj przez około 10-15 minut. Odparowany sok zdejmij z ognia i energicznie mieszaj z rozpuszczoną w nim namoczoną w kilku łyżeczkach zimnej wody żelatynę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj tężejące śliwki i energicznie mieszaj do połączenia.

Tak przygotowany mus wylej na całkowicie wystudzony sernik i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.