Na pewno nie jestem najzdrowszą osobą na świece.  

Jak już się zmotywuję, pójdę pobiegać.
Przez 30 minut.
A później zjem pizzę oglądając Grę o tron

Ale nie o tym chcę pisać.

Tak właśnie działa mój mózg, przeskakuje z jednej myśli w drugą bez mojego pozwolenia. Ale do rzeczy, dziś zamierzam podzielić się przepisem na sok Hurom – Smoczyca.

Smoczy owoc (inne nazwy to truskawkowa gruszka, pitaja, pitahaja) cieszy się popularnością w cieplejszych rejonach Azji. Skórka w wyglądzie przypomina smocze łuski, stąd nazwa smoczy owoc. Miąższ tego owocu jest biały, w środku znajdują się małe czarne nasionka (podobnie do kiwi). Skórka i miąższ obfitują w przeciwutleniacze i minerały, które działają na nasz organizm w różny sposób, od wzmocnienia układu odpornościowego i szybszego leczenia siniaków i ran do leczenia problemów z oddychaniem.

skladniki

Czego będziesz potrzebować: (na porcję 280ml)

Wyciskarkę Hurom
330g Smoczego owocu
30g Skórki smoczego owocu

Jak zrobić:

  1. Umyj dokładnie cały owoc
  2. Obierz owoc ze skórki i pokrój wszystko (miąższ i skórkę) na mniejsze kawałki.
  3. Przełóż manetkę na pozycję zamkniętą (close/juice) i zacznij wyciskać sok najpierw z miąższu a później ze skórki.

W tym przepisie radziłabym użyć sita do gęstych soków ponieważ miąższ smoczego owocu jest bardzo miękki tak jak kiwi.