Świeży sok pełen żywych substancji odżywczych polecany zwłaszcza dzieciom oraz matkom.

Dla dziecka
Czerwona papryka zawiera duże ilości witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju najmłodszych. Biała fasola dostarcza młodemu organizmowi niezbędne białko.

Dla mamy
Biała fasola jest bogatym źródłem witaminy E, która opóźnia starzenie a także odpowiada za zdrowy wygląd skóry. Głównym składnikiem białej fasoli są izoflawony, które w budowie przypominają żeński hormon – estrogen. Ponadto fasola zawiera lecytyny które obniżają poziom cholesterolu, saponiny które hamują absorpcje tłuszczu oraz polifenole, które redukują częstotliwość występowania chorób prostaty, jajników, raka skóry oraz jelita grubego.

280ml soku/170kcal

Składniki

  • 220g białych winogron
  • 20g białej fasoli
  • 80g czerwonej papryki
  • 50g żurawiny

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj fasolę. Przygotuj paprykę usuwając nasiona i krojąc na mniejsze kawałki.
  2. Oddziel winogrona od kiści i umyj pod bieżącą wodą.
  3. Ustaw manetkę w pozycji zamkniętej następnie wyciśnij sok z połowy winogron i dodaj inne składniki.
  4. Na koniec wyciśnij sok z pozostałych winogron, ustaw manetkę w pozycji pół-otwartej aby ułatwić wydzielanie pulpy.