WIELKANOCNA BABKA POMARAŃCZOWA
16 Apr 2019

WIELKANOCNA BABKA POMARAŃCZOWA

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć BABKI POMARAŃCZOWEJ. Specjalnie dla Was pyszna propozycja.

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 4 jaja
  • 20 dag cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 120 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • aromat pomarańczowy
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

  1. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy  skórkę.
  2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kolejno żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, aromat pomarańczowy.
  3. Do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie łączymy mieszając.
  4. Wyciskamy sok z pomarańczy w wyciskarce wolnoobrotowej, dodajemy do ciasta i mieszamy.
  5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
  6. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.