Polska zima – kiedyś bardzo mroźna i sroga a ostatnimi czasy bardziej łagodna, jednak wciąż wiejąca chłodem i mrozem. W tym okresie należy przeprosić się z czapkami, szalikami, rękawiczkami i ciepłymi kurtkami które ogrzewają nasze ciało od zewnątrz.
Czy znasz inne sposoby na ogrzanie zmarzniętego organizmu?

Ciepłe posiłki, zwłaszcza te domowe, nie tylko rozgrzewają ale wprawiają nas w błogi stan.

W taki sam sposób działają ciepłe soki, mamy tu na myśli te podgrzewane oraz soki, o lekko (lub bardziej) pikantnym smaku.
Zamiast jednak przedstawiać listę gotowych przepisów, stwierdziliśmy , że lepszym rozwiązaniem będzie podzielenie się taktyką jaką można zastosować przy wyciskaniu soków. W ten sposób dostosujesz sok do indywidualnego smaku i oczekiwań, oto kilka dostępnych opcji.

ABC soków rozgrzewających
Właściwości rozgrzewające są bardzo ważnym kryterium doboru soku w ponure zimowe dni. Na początku musisz zdecydować z jakich produktów będzie składał się Twój sok oraz czy produkty te są łatwo dostępne. Następnie zadecyduj czy sok powinien mieć właściwości rozgrzewające czy też nie. Niektóre soki np. sok z granatu smakuje lepiej w temperaturze pokojowej lub niższej a inne np. sok jabłkowy zyskują lepszy smak podczas podgrzania. Wszystko jest jednak sprawą indywidualną, ile ludzi tyle smaków.

Pierwszym krokiem jest eksperymentalne podgrzanie Twojego ulubionego soku aby wykluczyć te, które się nie nadają.

Kilka rad na temat ciepłych i pikantnych soków
Przy podgrzewaniu soku użyj garnka lub rondla. Na pewno nie należy używać kuchenki mikrofalowej która zmieni smak soku na gorszy (wystarczy porównać smak posiłku podgrzanego w mikrofalówce i na gazie, nie trzeba tłumaczyć który smakuje lepiej).

Sok może rozgrzewać jeszcze bardziej po dodaniu kilku pikantnych przypraw. Wybór przypraw jest dowolny, np. imbir, pieprz kajeński, czerwona papryka oraz inne w postaci suchego proszku.

Dlaczego zalecamy przyprawy sproszkowane? Ponieważ łatwiej jest je odmierzyć i kontrolować ich ilość w soku tak aby nie przesadzić.
Jednym z naszych ulubionych soków rozgrzewających (zwłaszcza podczas przeziębienia) jest sok pomarańczowy z cytryną i imbirem:

Świeży imbir (posiekany lub starty)
1/2 świeżego soku cytrynowego
świeży sok z jednej pomarańczy
Łyżka pieprzu kajeńskiego (lub 2 jeśli lubisz ostry smak)
Świeże liście mięty

Wymieszaj wszystkie składniki w garnku i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 4-5 minut ciągle mieszając. Przelej do kubka i odstaw na 1-2 minuty, następnie wypij. Po spożyciu tego soku obudzisz się z zimowego snu, dostaniesz dodatkowy zastrzyk energii oraz oczyścisz drogi oddechowe.

Życzymy powodzenia w poszukiwaniach ulubionego soku rozgrzewającego. Jeśli chcesz kupić wyciskarkę tutaj znajdziesz kilka przydatnych rad -> Przewodnik Zakupu Wyciskarek Wolnoobrotowych