Zupa kukurydziana jest niezwykle prosta i szybka do wykonania. Kukurydza dostarczy dużej dawki energii i jest źródłem magnezu. Ponadto jako zboże bezglutenowe może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię (immunologiczną chorobę o podłożu genetycznym, charakteryzującą się nietolerancją glutenu).

Składniki 🙂

Kukurydza 300g * (kolby)

Mleko 200 ml

Cebula 20 g

Przyprawy: sól, pieprz, chilli

Sposób wykonania:

1.Ugotuj kolby kukurydzy, aż do momentu,  gdy ziarna dają się łatwo oddzielić od kolby.

2.Zamknij korek niekapek i napełnij komorę wyciskarki mlekiem.

3.Na przemian dodawaj kukurydzę i cebulę.

4.Po włożeniu ostatniej partii składników otwórz niekapek aby uwolnić otrzymane „mleko kukurydziane”.

Umieść otrzymane mleko kukurydziane w garnku, dodaj przyprawy i podgrzej na wolnym ogniu , mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło.

*Jeśli chcesz użyć kukurydzy z puszki, najpierw odcedź ją na sicie.