Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Gdy za oknem pada śnieg, jest wietrznie i zimno warto zjeść coś rozgrzewającego. Szybkim i idealnym sposobem będzie łatwa w przygotowaniu owsianka bananowa z odrobiną rozgrzewających przypraw.

Składniki:

  • 180 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 30 g płatków owsianych
  • 1/2 banana
  • przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki w/g uznania

Wykonanie:

Płatki owsiane najlepiej zmielić dwukrotnie (aby uzyskać gładszą, bardziej aksamitną konsystencję). Użyj wyciskarki wolnoobrotowej z sitem pełnym  np. Hurom HZS, H100 czy Chef DU. Obranego banana również należy zmielić w wyciskarce. W naczyniu gotujemy wodę na wolnym ogniu i dodajemy do niej zmielone płatki owsiane, mleko, pulpę bananową oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia ciągle mieszając.