Świeżo wyciśnięty sok z marchwi jest niezwykle prosty do przygotowania i bardzo zdrowy. Wspaniałe walory zdrowotne i  ogólna dostępność marchwi powinny zachęcić każdego. Najważniejsze właściwości soku z marchewki to:

  • przeciwrakowe
  • obniżanie ryzyka chorób serca i zawałów
  • poprawa wzroku
  • ochrona wątroby

Dodatek orzechów włoskich i migdałów dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin, minerałów i  nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają układ nerwowy, krążenia, korzystnie wpływają na pracę mózgu, zmniejszają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i niektórych nowotworów.

Pij szklankę super soku codziennie!!! Na zdrowie!!!

Składniki:

Marchew 500 g

Orzechy włoskie 50 g

Orzechy nerkowca 50 g

Migdały 50 g

Sposób przygotowania:

  1. Umyj marchew i pokrój na mniejsze kawałki ok. 4 cm długości.
  2. Przygotuj orzechy i  migdały – upraż je w piekarniku przez ok 10 min. lub na patelni, a sok będzie bardziej pikantny – wyrazisty w smaku.
  3. Wkładaj naprzemiennie marchew, orzechy  i migdały do wyciskarki Hurom i wyciskaj sok.
  4.  Odciśniętą pulpę możesz wykorzystać przygotowując granolę, ciasteczka zbożowe lub zdrowe musli  :).

Przepis na marchewkowo – orzechową granolę znajdziesz w następnym wpisie na naszym blogu.