Sezon na truskawki trwa w Polsce od końca maja do czerwca. Zanim sięgniemy po te pyszne, niskokaloryczne i zdrowe owoce warto zastanowić się skąd pochodzą. Najlepiej wybrać te uprawiane w klimacie umiarkowanym chłodnym, czyli polskie, ponieważ dojrzewają w naturalnych warunkach, zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat.

Więcej cennych informacji na temat truskawek przeczytasz we wpisie na naszym blogu. Zapraszamy.

Składniki:

2,5 cm świeżego korzenia imbiru  lub 1 limonka

2 garści truskawek z usuniętymi szypułkami

2 plastry arbuza (grubość plastra ok. 1 cm)

1 jabłko

Liście mięty (opcjonalnie do dekoracji)

Wykonanie:

  1. Myjemy wszystkie składniki, limonkę, imbir obieramy ze skórki.
  2. Wkładamy składniki kolejno do wyciskarki i wyciskamy sok z użyciem drobnego sita i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej.
  3. Przygotowując sok dla dzieci nie musisz używać imbiru, natomiast wyciskając dla siebie dodaj w celu zaostrzenia smaku.
  4. Udekoruj świeżą miętą, podawaj schłodzony.

CIEKAWOSTKA:

Badania pokazują, że miąższ arbuza, który znajduje się najbliżej skórki zawiera najwięcej składników odżywczych.