Warzywa
Najlepiej jest pokroić warzywa na mniejsze kawałki, tak aby z łatwością przeleciały przez komorę wsadową bez potrzeby używania popychacza. Marchewki, buraki oraz inne warzywa korzenne powinny być pokrojone w 1,5 cm plasterki.

Owoce
Owoce należy pokroić na małe kawałki tak aby bez problemu przeleciały przez komorę wsadową. Należy też usunąć skórkę z owoców cytrusowych. Jeśli podczas pracy urządzenie zapcha się można dodać naprzemiennie inny rodzaj owocu lub warzywa (np. bardziej soczysty) aby odblokować zator.

Liściaste warzywa
Liście trzeba zwinąć w rulonik a następnie złożyć na pół, należy upewnić się aby złożone na pół liście zmieściły się w komorze wsadowej. Liście o śliskiej teksturze mogą częściej blokować wyciskarkę Hurom, aby temu zapobiec podczas wyciskania można dodawać kilka kawałków marchewki lub innego włóknistego warzywa na przemian z liśćmi, ułatwi to też czyszczenie urządzenia. Z mokrych liści trudniej będzie wycisnąć sok dlatego po umyciu liście należy dokładnie osuszyć przed włożeniem do wyciskarki Hurom.