Na początek trzeba namoczyć wybrane orzechy lub migdały (surowe nie prażone) w wodzie przez około 4-12 godzin po czym opłukać je w świeżej wodzie. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się substancji spowalniających działanie enzymów a orzechy będą bardziej miękkie co ułatwi wyciskanie mleka.

Z migdałów uzyskamy mleko o najbardziej kremowej konsystencji jednak czas namaczania ich jest najdłuższy i wynosi minimum 12 godzin. Radzimy aby eksperymentować, mieszać różne rodzaje migdałów i orzechów np. mleko pistacjowo- migdałowe smakuje nieziemsko!

Z 250 gramów orzechów uzyskamy około 1 litra kremowego mleka. Oczywiście to tylko orientacyjna ilość, każdy ma swoje preferencje dlatego można tutaj poeksperymentować np. dodając więcej orzechów/migdałów a mniej wody uzyskamy bardziej kremową konsystencję i odwrotnie: mniej orzechów/migdałów a więcej wody da nam bardziej rzadkie mleko.

Kiedy migdały/orzechy są już namoczone oraz opłukane należy przełożyć je do miski a do butelki wlać odpowiednią ilość wody (z butelki łatwiej będzie wlewać wodę do wyciskarki Hurom).

Następnym krokiem jest włączenie wyciskarkę Hurom i rozpoczęcie procesu od wkładania garści orzechów/migdałów dolewając w tym samym czasie wody. Celem jest aby w tym samym czasie zakończyć dodawanie wody oraz orzechów/ migdałów do wyciskarki Hurom, dojście do takiej wprawy wymaga kilku prób jednak warto próbować ponieważ rezultaty są pyszne.

Dodawanie smaku:

Tutaj mamy duże pole do popisu –do podstawowego mleka można dodać jakikolwiek z niżej wymienionych składników a Hurom wymiesza wszystko razem. Jak zawsze najlepiej jest pokroić składniki na mniejsze kawałki uzyskamy wtedy więcej soku oraz zapobiegniemy zapychaniu się urządzenia.

  • Daktyle (należy usunąć ziarna) – daktyle nadadzą mleku słodkiego smaku ale nie zdominują go. Daktyle powinny być jędrne a najlepiej kupić te ekologiczne w sklepie ze zdrową żywnością, omijaj owoce zapakowane w foliowe opakowania.
  • Figi – pokroić oraz usunąć ogonki
  • Świeże jabłka – schłodzone, bez gniazd nasiennych
  • Cynamon – kora cynamonu sprawdzi się dużo lepiej niż mielony cynamon. Należy namaczać korę przez 4 godziny i opłukać w wodzie – takie działanie zmiękczy korę oraz ułatwi wyciskarce Hurom wydobycie prawdziwego smaku – uwag aby nie przesadzić z ilością, bardzo łatwo jest zdominować mleko tą przyprawą.
  • Suszone owoce – tak naprawdę każdy suszony owoc będzie dobry aby dodać smaku aromatu oraz słodyczy do Twojego mleka – po prostu pokrój składniki na mniejsze kawałki i eksperymentuj! Pamiętajmy, że suszone owoce zawierają dużo cukru więc nie przesadzajmy z ilością. Mniej znaczy więcej!
  • Wanilia – nie kupuj przetworzonych przypraw, zawsze staraj się znaleźć naturalne laski wanilii, które można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Laski pokrój na 1 cm kawałki i wyciskaj tak samo jak orzechy/migdały. 1 laska wanilii powinna wystarczyć na 1 litr mleka. Dla lepszego rezultatu namocz wanilię kilka godzin przed użyciem. Możesz również dodać ta samą wodę w której moczyła się wanilia do mleka.
  • Pistacje – pasują lepiej niż każdy inny rodzaj orzechów, najlepiej jest wymieszać je w proporcji 50/50 z migdałami. Z takiej mieszanki uzyskamy przepyszne mleko o pięknym pastelowo zielonym odcieniu. Dosładzając daktylami czy figami stworzysz napój bogów!
  • Ziarna kakaowca – ziarna kakao to tak naprawdę zmiażdżone strączki kakaowca z których produkuje się czekoladę. W tej formie kakao posiada wysoki poziom substancji antyutleniających, dodając go do wyciskarki Hurom wraz z mlekiem uzyskamy pyszne i naturalne roślinne mleko kakaowe. Ziarna kakaowca smakują dość gorzko dlatego będziemy potrzebowali dodatkowego słodzika – daktyle lub syrop z agawy będą dobrym połączeniem. Aby wydobyć głębszy smak namocz ziarna kakaowca przez co najmniej 4 godziny w wodzie, początkowo zalecamy dodać 2-3 łyżeczki ziaren a następnie próbować i eksperymentować według swojego smaku.
  • Syrop z agawy – syrop z agawy zawiera niski wskaźnik GI i może być używany jako alternatywny słodzik. Jest bardzo słodki i trzeba dodawać go w małych ilościach tylko do smaku.

Dodatkowa filtracja:

Pozostałe po wyciskaniu włókna są bardzo zdrowe jednak niektórzy preferują mleko o gładkiej konsystencji bez żadnych pozostałości. Aby uzyskać gładkie kremowe mleko wystarczy tylko przelać je przez zwykłe sitko o małych otworach, które każdy na pewno ma w domu.

Jako dodatek do kawy itp:

Używając zwykłego sitka przefiltrowaliśmy mleko a następnie barista spienił je uzyskując zaskakująco dobry efekt. Zdecydowanie polecamy!