1. Upewnij się, że uszczelka wylotu pulpy jest całkowicie wsunięta w otwór na spodzie misy. Uszczelkę można zdjąć do czyszczenia a przy ponownym montażu często zakładana jest w nie odpowiedni sposób. Uszczelka ułatwia urządzeniu wypychanie pulpy na zewnątrz.
  2. Jeśli tempo wkładania składników do wyciskarki będzie zbyt duże otwór wylotu miąższu może się zablokować, wtedy należy zwolnić tempo wkładania składników do wyciskarki.
  3. Najbardziej optymalnym i wydajnym sposobem na wyciskanie soku jest pokrojenie składników na małe ok 3-5 cm kawałki ułatwi to wyciskanie oraz zredukuje ilość pulpy.
  4. Przed rozpoczęciem wyciskania składniki muszą być zawsze całkowicie rozmrożone. Ułatwi to proces a sok będzie zawierał mniej miąższu.
  5. Należy sprawdzić czy silikonowe szczotki nie są zużyte.