Wyciskarka Hurom najlepiej działa kiedy wkładamy do niej składniki w odpowiednim – nie zbyt szybkim tempie, dodatkowo produkty powinny być pokrojone na mniejsze kawałki.

Metodą prób i błędów należy nauczyć się tempa w jakim Hurom pracuje, kiedy usłyszymy charakterystyczny dźwięk zgniatania można dodać kolejny składnik.

Dobrym sposobem na naukę prawidłowego użytkowania wyciskarki Hurom jest rozpoczęcie pracy od powolnego dodawania składników a następnie przyspieszania tego procesu, kiedy składniki zaczną blokować wałek oznaczać to będzie że tempo jest już za szybkie. Wyciskarka Hurom potrzebuje więcej czasu na wyciśnięcie soku z twardszych składników np. z marchewek niż z jabłek czy pomarańczy.

Odpowiednie wcześniejsze przygotowanie sprawi, że proces wyciskania będzie szybszy. Najlepiej jest pokroić produkty na mniejsze kawałki, tak aby z łatwością przeleciały przez komorę wsadową bez potrzeby używania popychacza

Jeśli jednak urządzenie zablokuje się i zatrzyma wystarczy wcisnąć i przytrzymać przycisk REV przez 2-3 sekundy, następnie można wrócić do normalnej pracy.