FAQ – Najczęściej zadawane pytania.

Akcesoria się zniekształciły.

Powód: Wystawione na działanie ciepła lub materiałów ściernych.

Rozwiązanie: Nie myj akcesoriów w zmywarce oraz unikaj stosowania twardych myjek.

Czy dostępne są części zamienne np. szczotki silikonowe czy pojemniki plastikowe?

W naszym magazynie dostępne są wszystkie części zamienne. Jeśli chcesz zamówić jakąś część napisz do nas email na info@hurompolska.pl z dokładnym opisem a my postaramy się odpowiedzieć jak najszybciej.

Czy mogę po raz drugi wycisnąć sok z miąższu aby uzyskać więcej soku?

Hurom skutecznie wyciska sok za pierwszym razem ale niektórzy użytkownicy próbują ponownie wyciskać sok z pozostałego miąższu. Efekty są różne i zależą od owocu/warzywa ale warto próbować!

Czy można zmielić ziarna lub rośliny strączkowe w wyciskarce Hurom?

Ziarna oraz rośliny strączkowe są twarde dlatego wymagają użycia specjalnego młynka do mielenia. Wyciskarka Hurom nie wykona takiej pracy dlatego jeśli przy próbie dojdzie do uszkodzenia urządzenia gwarancja nie będzie uznana i nie pokryje kosztów naprawy.

Czy należy obrać owoce cytrusowe przed wyciskaniem z nich soku?

Zdecydowanie tak! Po pierwsze Hurom nie jest urządzeniem do obierania a po drugie skórki z cytrusów nie smakują dobrze. Ponadto zauważyliśmy, że przy próbach wyciskania soku z całego owocu pomarańczy skórki zapychały wyciskarkę Hurom, a w jednym przypadku skórka uszkodziła sito.

Jest jeden wyjątek od tej zasady a mianowicie skórka z cytryny. Zauważyliśmy, że sok z całej cytryny (skórka i miąższ) w połączeniu z sokiem z zielonego jabłka jest bardzo dobrym połączeniem smakowym. Ponadto czasami w przepisach pojawia się sok z całej cytryny zwłaszcza w przepisach na soki lecznicze. Najlepszą proporcją będzie pół cytryny + 2 jabłka. Najważniejsze to pokroić cytrynę na małe kawałki aby nie pojawiły się problemy wymienione wyżej. Pół cytryny powinno się pokroić na 8 kawałków.

Czy należy schłodzić owoce i warzywa przed wyciskaniem z nich soku?

Tak, sok ze schłodzonych składników będzie smakował dużo lepiej a ponadto uzyskamy więcej soku niż gdybyśmy użyli tych samych produktów w temperaturze pokojowej. To dlatego, że po schłodzeniu włókna owoców i warzyw są twardsze i dlatego przy wyciskaniu dają więcej soku w porównaniu do bardziej miękkiego/nie schłodzonego owocu lub warzywa.

Dlatego zalecamy aby schłodzić wszystkie składniki przed ich użyciem w wyciskarce Hurom.

Czy należy usuwać gniazda nasienne z jabłek przed wyciskaniem z nich soku?

Tak, najlepiej usunąć gniazda nasienne z jabłek przed wyciskaniem soku. Polecamy zastosowanie drylownicy do jabłek.

Czy w wyciskarce Hurom można przygotować i kruszyć mrożone sorbety?

Nie. Wyciskarki Hurom nie są przystosowane do kruszenia lodu oraz mrożonych produktów, takie działanie spowoduje uszkodzenie sita, i gwarancja nie będzie uznana przez producenta. Niektórzy dokonują takich rzeczy chwaląc się tym na YouTube jednak po takim pokazie części urządzenia nadają się do kosza bez pokrycia gwarancyjnego.

Można użyć wyciskarki Hurom aby przygotować pyszny mrożony sorbet lub lody w zupełnie inny sposób. Tutaj dowiesz się jak tego dokonać.

Czy w wyciskarce Hurom można przygotować makaron?

Nie.

Czy w wyciskarce Hurom można przygotować masło orzechowe?

Tak, jest to możliwe chociaż wymaga troszkę wysiłku. Dla ułatwienia dobrze jest wcześniej usunąć silikonowe szczotki. Orzechy powinny być już wcześniej nasączone oraz opłukane w wodzie (sprawdź wytyczne dla poszczególnych orzechów).

Pewna część masła orzechowego na pewno wydostanie się otworem do wylotu pulpy, bez problemu można tą część dołączyć do reszty uzyskanego masła. Sugerujemy aby nie przygotowywać więcej niż 500 gramów masła orzechowego na raz.

Czy w wyciskarce Hurom można przygotować olej z oliwek tłoczony na zimno?

Tłoczenie oleju to zupełnie odmienny proces i dlatego wymaga dedykowanego temu urządzenia. Wyciskarki Hurom nie posiadają opcji tłoczenia oleju z oliwek czy też innych roślin/owoców/warzyw.

Czy wyciskarek Hurom można używać komercyjnie?

Producent zaleca aby maksymalny czas ciągłego użytkowania nie przekraczał 30 minut, następnie urządzenie musi się schłodzić. Jeśli podczas użytkowania komercyjnego nie będzie potrzeby używania wyciskarki Hurom dłużej niż zalecany czas wtedy można jej używać komercyjnie, natomiast jeśli prowadzimy dobrze prosperujący bar czy kawiarnię zalecamy zakup komercyjnej wyciskarki Hurom która może pracować bez przerwy przez ponad 5 godzin.

Ważne jest aby osoby użytkujące urządzenie w środowisku komercyjnym zostały dokładnie do tego przyuczone ponieważ doświadczenie podpowiada nam, że w użytku komercyjnym składanki zostają wpychane do środka aby jak najszybciej wycisnąć sok co może prowadzić do problemów z urządzeniem.

Do czego służy silikonowa uszczelka na spodzie misy?

Silikonowa uszczelka wypycha miąższ na zewnątrz. Kiedy jest całkowicie wsunięta w szparę na spodzie misy wypycha miąższ otworem do tego przeznaczonym oraz zapobiega zatorom w otworze.

Podczas mycia uszczelkę można wysunąć z otworu aby ułatwić czyszczenie.

Przed kolejnym użyciem należy zawsze pamiętać o wsunięciu uszczelki z powrotem do otworu. Zaniechanie tego kroku spowoduje, że wyciskarka Hurom będzie mniej wydajna a otwór do wylotu pulpy będzie się blokował.

Użytkownicy często zapominają o tym ważnym kroku, dlatego warto jest wyrobić sobie nawyk sprawdzania uszczelki za każdym razem przed wyciskaniem soku.

Jak długo sok Hurom pozostanie świeży?

Odpowiedż na to pytanie determinują różnice w rodzaju oraz przechowywaniu soku, dlatego nia jesteśmy w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej jest wypić sok Hurom od razu po wyciśnięciu wtedy jest najbardziej wartościowy i odżywczy.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możesz tego zrobić od razu przechowaj sok w lodówce, soki owocowe zazwyczaj dłużej utrzymują świeżość około 24-48 godzin. Soki warzywne nie przechowywane w pojemnikach próżniowych tracą świeżość już po 12 godzinach. Tak naprawdę świeże soki powinno się spożywać od razu po wyciśnięciu aby nie traciły żadnych wartości.

Przechowywaliśmy mleko roślinne w lodówce przez 3 dni i wciąż smakowało pysznie.

Kierujemy się starą zasadą – matka natura dała nam zmysł węchu – jeśli coś pachnie dobrze to znaczy że na pewno jest dobre!

Jak Hurom radzi sobie z wyciskaniem soku z włóknistych produktów np. seler naciowy czy laski wanilii?

Ponieważ wyciskarki Hurom nie posiadają ostrzy, wszystkie włókniste składniki należy pokroić na krótsze kawałki. Dzięki temu włókna nie będą się owijać wokół wałka.

Jak najlepiej przygotować orzechy i migdały aby uzyskać z nich mleko?

Naszym zdaniem migdały są najbardziej odpowiednim składnikiem do produkcji mleka roślinnego. Migdały powinno się namaczać w wodzie przez 12-24 godzin a następnie opłukać dokładnie świeżą wodą przed wyciskaniem z nich mleka w Hurom. Z naszego doświadczenia wynika, że z 50g migdałów można uzyskać 1 litr kremowego mleka. Im więcej migdałów dodamy tym konsystencja będzie bardziej kremowa.

Migdały nie mogą być prażone czy gotowane, tylko surowe migdały będą najodpowiedniejsze. Do migdałów można również dodać innych orzechów np brazylijskich, makadamia, laskowych, włoskich lub też wydobyć mleko z samych orzechów.

Dla ulepszenia smaku do mleka można dodać naturalne słodziki np. syrop z agawy lub klonowy, ziarna kakao, daktyle (bez ziaren), sok jabłkowy, cynamon,.

Jak najlepiej przygotować składniki do wyciskania soku w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom?

Warzywa
Najlepiej jest pokroić warzywa na mniejsze kawałki, tak aby z łatwością przeleciały przez komorę wsadową bez potrzeby używania popychacza. Marchewki, buraki oraz inne warzywa korzenne powinny być pokrojone w 1,5 cm plasterki.

Owoce
Owoce należy pokroić na małe kawałki tak aby bez problemu przeleciały przez komorę wsadową. Należy też usunąć skórkę z owoców cytrusowych. Jeśli podczas pracy urządzenie zapcha się można dodać naprzemiennie inny rodzaj owocu lub warzywa (np. bardziej soczysty) aby odblokować zator.

Liściaste warzywa
Liście trzeba zwinąć w rulonik a następnie złożyć na pół, należy upewnić się aby złożone na pół liście zmieściły się w komorze wsadowej. Liście o śliskiej teksturze mogą częściej blokować wyciskarkę Hurom, aby temu zapobiec podczas wyciskania można dodawać kilka kawałków marchewki lub innego włóknistego warzywa na przemian z liśćmi, ułatwi to też czyszczenie urządzenia. Z mokrych liści trudniej będzie wycisnąć sok dlatego po umyciu liście należy dokładnie osuszyć przed włożeniem do wyciskarki Hurom.

Jak uzyskać podstawę do roślinnego mleka smakowego?

Na początek trzeba namoczyć wybrane orzechy lub migdały (surowe nie prażone) w wodzie przez około 4-12 godzin po czym opłukać je w świeżej wodzie. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się substancji spowalniających działanie enzymów a orzechy będą bardziej miękkie co ułatwi wyciskanie mleka.

Z migdałów uzyskamy mleko o najbardziej kremowej konsystencji jednak czas namaczania ich jest najdłuższy i wynosi minimum 12 godzin. Radzimy aby eksperymentować, mieszać różne rodzaje migdałów i orzechów np. mleko pistacjowo- migdałowe smakuje nieziemsko!

Z 250 gramów orzechów uzyskamy około 1 litra kremowego mleka. Oczywiście to tylko orientacyjna ilość, każdy ma swoje preferencje dlatego można tutaj poeksperymentować np. dodając więcej orzechów/migdałów a mniej wody uzyskamy bardziej kremową konsystencję i odwrotnie: mniej orzechów/migdałów a więcej wody da nam bardziej rzadkie mleko.

Kiedy migdały/orzechy są już namoczone oraz opłukane należy przełożyć je do miski a do butelki wlać odpowiednią ilość wody (z butelki łatwiej będzie wlewać wodę do wyciskarki Hurom).

Następnym krokiem jest włączenie wyciskarkę Hurom i rozpoczęcie procesu od wkładania garści orzechów/migdałów dolewając w tym samym czasie wody. Celem jest aby w tym samym czasie zakończyć dodawanie wody oraz orzechów/ migdałów do wyciskarki Hurom, dojście do takiej wprawy wymaga kilku prób jednak warto próbować ponieważ rezultaty są pyszne.

Dodawanie smaku:

Tutaj mamy duże pole do popisu –do podstawowego mleka można dodać jakikolwiek z niżej wymienionych składników a Hurom wymiesza wszystko razem. Jak zawsze najlepiej jest pokroić składniki na mniejsze kawałki uzyskamy wtedy więcej soku oraz zapobiegniemy zapychaniu się urządzenia.

  • Daktyle (należy usunąć ziarna) – daktyle nadadzą mleku słodkiego smaku ale nie zdominują go. Daktyle powinny być jędrne a najlepiej kupić te ekologiczne w sklepie ze zdrową żywnością, omijaj owoce zapakowane w foliowe opakowania.
  • Figi – pokroić oraz usunąć ogonki
  • Świeże jabłka – schłodzone, bez gniazd nasiennych
  • Cynamon – kora cynamonu sprawdzi się dużo lepiej niż mielony cynamon. Należy namaczać korę przez 4 godziny i opłukać w wodzie – takie działanie zmiękczy korę oraz ułatwi wyciskarce Hurom wydobycie prawdziwego smaku – uwag aby nie przesadzić z ilością, bardzo łatwo jest zdominować mleko tą przyprawą.
  • Suszone owoce – tak naprawdę każdy suszony owoc będzie dobry aby dodać smaku aromatu oraz słodyczy do Twojego mleka – po prostu pokrój składniki na mniejsze kawałki i eksperymentuj! Pamiętajmy, że suszone owoce zawierają dużo cukru więc nie przesadzajmy z ilością. Mniej znaczy więcej!
  • Wanilia – nie kupuj przetworzonych przypraw, zawsze staraj się znaleźć naturalne laski wanilii, które można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Laski pokrój na 1 cm kawałki i wyciskaj tak samo jak orzechy/migdały. 1 laska wanilii powinna wystarczyć na 1 litr mleka. Dla lepszego rezultatu namocz wanilię kilka godzin przed użyciem. Możesz również dodać ta samą wodę w której moczyła się wanilia do mleka.
  • Pistacje – pasują lepiej niż każdy inny rodzaj orzechów, najlepiej jest wymieszać je w proporcji 50/50 z migdałami. Z takiej mieszanki uzyskamy przepyszne mleko o pięknym pastelowo zielonym odcieniu. Dosładzając daktylami czy figami stworzysz napój bogów!
  • Ziarna kakaowca – ziarna kakao to tak naprawdę zmiażdżone strączki kakaowca z których produkuje się czekoladę. W tej formie kakao posiada wysoki poziom substancji antyutleniających, dodając go do wyciskarki Hurom wraz z mlekiem uzyskamy pyszne i naturalne roślinne mleko kakaowe. Ziarna kakaowca smakują dość gorzko dlatego będziemy potrzebowali dodatkowego słodzika – daktyle lub syrop z agawy będą dobrym połączeniem. Aby wydobyć głębszy smak namocz ziarna kakaowca przez co najmniej 4 godziny w wodzie, początkowo zalecamy dodać 2-3 łyżeczki ziaren a następnie próbować i eksperymentować według swojego smaku.
  • Syrop z agawy – syrop z agawy zawiera niski wskaźnik GI i może być używany jako alternatywny słodzik. Jest bardzo słodki i trzeba dodawać go w małych ilościach tylko do smaku.

Dodatkowa filtracja:

Pozostałe po wyciskaniu włókna są bardzo zdrowe jednak niektórzy preferują mleko o gładkiej konsystencji bez żadnych pozostałości. Aby uzyskać gładkie kremowe mleko wystarczy tylko przelać je przez zwykłe sitko o małych otworach, które każdy na pewno ma w domu.

Jako dodatek do kawy itp:

Używając zwykłego sitka przefiltrowaliśmy mleko a następnie barista spienił je uzyskując zaskakująco dobry efekt. Zdecydowanie polecamy!

Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie wyciskarki Hurom, czy mogę myć części w zmywarce?

Najlepiej czyścić urządzenie pod bieżącą wodą niezwłocznie po skończeniu wyciskania używając załączonej szczoteczki. Czyszcząc w ten sposób nie ma potrzeby używania płynu do mycia naczyń, trzeba tylko uważać aby nie zużyć zbyt dużo wody!

Producent nie zaleca mycia części w zmywarce my również to odradzamy. Jeśli od razu umyjemy części resztki nie zdążą wyschnąć i z łatwością je usuniemy, to najprostsza i najszybsza metoda. Oszczędź czas myjąc wyciskarkę niezwłocznie po skończeniu użytkowania.

Od czasu do czasu można namoczyć części (oprócz korpusu głównego w którym znajduje się silnik!) w delikatnym płynie do mycia butelek dziecięcych. To świetny sposób na pozbycie się trudnych do usunięcia resztek które pojawiają się z czasem.

Jakie jabłka najlepiej nadadzą się do soku?

Naszym zdaniem najlepsze będą jabłka polskiego pochodzenia np. gala lub cortland.

Jednostka wibruje.

Powód: Znak, że silnik pracuje prawidłowo.

Rozwiązanie: Wibracje są całkowicie normalne. Jednakże, jeżeli silne drżenia powodują zachwianie równowagi, sprawdź czy wałek ślimakowy nie jest uszkodzony.

Którego sitka użyć?

Zalecamy używanie drobnego sitka jak najczęściej, zwłaszcza kiedy wyciskamy sok z twardych składników na przykład z marchewek. Grube sitko najlepiej nadaje się do wyciskania soku z miękkich owoców i warzyw np. truskawek czy kiwi.

Mam problem techniczny z wyciskarką Hurom, gdzie mogę zwrócić się o pomoc?

Napisz do nas email na info@hurompolska.pl z opisem usterki, jak do niej doszło, zdjęcia będą dodatkową pomocą w ustaleniu przyczyny. Jeśli urządzenie jest nadal na gwarancji będziemy również potrzebować skan dowodu zakupu. Zazwyczaj odpowiadamy w przeciągu 24 godzin.

Mój sok zawiera zbyt dużo miąższu, jak mogę to zmienić?
  1. Upewnij się, że uszczelka wylotu pulpy jest całkowicie wsunięta w otwór na spodzie misy. Uszczelkę można zdjąć do czyszczenia a przy ponownym montażu często zakładana jest w nie odpowiedni sposób. Uszczelka ułatwia urządzeniu wypychanie pulpy na zewnątrz.
  2. Jeśli tempo wkładania składników do wyciskarki będzie zbyt duże otwór wylotu miąższu może się zablokować, wtedy należy zwolnić tempo wkładania składników do wyciskarki.
  3. Najbardziej optymalnym i wydajnym sposobem na wyciskanie soku jest pokrojenie składników na małe ok 3-5 cm kawałki ułatwi to wyciskanie oraz zredukuje ilość pulpy.
  4. Przed rozpoczęciem wyciskania składniki muszą być zawsze całkowicie rozmrożone. Ułatwi to proces a sok będzie zawierał mniej miąższu.
  5. Należy sprawdzić czy silikonowe szczotki nie są zużyte.
Mój sok zawiera zbyt dużo miąższu, jak mogę to zmienić?
  1. Upewnij się, że uszczelka wylotu pulpy jest całkowicie wsunięta w otwór na spodzie misy. Uszczelkę można zdjąć do czyszczenia a przy ponownym montażu często zakładana jest w nie odpowiedni sposób. Uszczelka ułatwia urządzeniu wypychanie pulpy na zewnątrz.
  2. Jeśli tempo wkładania składników do wyciskarki będzie zbyt duże otwór wylotu miąższu może się zablokować, wtedy należy zwolnić tempo wkładania składników do wyciskarki.
  3. Najbardziej optymalnym i wydajnym sposobem na wyciskanie soku jest pokrojenie składników na małe ok 3-5 cm kawałki ułatwi to wyciskanie oraz zredukuje ilość pulpy.
  4. Przed rozpoczęciem wyciskania składniki muszą być zawsze całkowicie rozmrożone. Ułatwi to proces a sok będzie zawierał mniej miąższu.
  5. Należy sprawdzić czy silikonowe szczotki nie są zużyte.
Moja wyciskarka Hurom działała bez zarzutu i nagle się zatrzymała?

Zazwyczaj ten problem spowodowany jest nieprawidłowym montażem lub nieprawidłowym ustawieniem górnej części urządzenia. Należy ustawić prawidłowo misę i spróbować ponownie włączyć urządzenie.

Moje urządzenie Hurom blokuje się, jak mogę temu zaradzić?

Wyciskarka Hurom najlepiej działa kiedy wkładamy do niej składniki w odpowiednim – nie zbyt szybkim tempie, dodatkowo produkty powinny być pokrojone na mniejsze kawałki.

Metodą prób i błędów należy nauczyć się tempa w jakim Hurom pracuje, kiedy usłyszymy charakterystyczny dźwięk zgniatania można dodać kolejny składnik.

Dobrym sposobem na naukę prawidłowego użytkowania wyciskarki Hurom jest rozpoczęcie pracy od powolnego dodawania składników a następnie przyspieszania tego procesu, kiedy składniki zaczną blokować wałek oznaczać to będzie że tempo jest już za szybkie. Wyciskarka Hurom potrzebuje więcej czasu na wyciśnięcie soku z twardszych składników np. z marchewek niż z jabłek czy pomarańczy.

Odpowiednie wcześniejsze przygotowanie sprawi, że proces wyciskania będzie szybszy. Najlepiej jest pokroić produkty na mniejsze kawałki, tak aby z łatwością przeleciały przez komorę wsadową bez potrzeby używania popychacza

Jeśli jednak urządzenie zablokuje się i zatrzyma wystarczy wcisnąć i przytrzymać przycisk REV przez 2-3 sekundy, następnie można wrócić do normalnej pracy.

Na misie, sitku i szczotkach zostają przebarwienia.

Powód: Naturalne barwniki w owocach i warzywach.

Rozwiązanie: Aby zredukować przebarwienia, należy przepłukiwać i czyścić urządzenie po każdym użyciu. Można użyć również rozcieńczonego octu.

Pęknięcia i zadrapania na wałku ślimakowym.

Powód: Ślady odlewnictwa podczas procesu produkcyjnego.

Rozwiązanie: Te ślady i linie na wałku ślimakowym są całkowicie normalne.

Silnik niespodziewanie się zatrzymał.

Powód: Za dużo składników w misie. Przegrzanie.

Rozwiązanie: Włącz wsteczny bieg na 3-5 sekund. Czynność powtórz 2-3 razy. Jeżeli silnik nie włącza się, pozwól maszynie ostygnąć zanim spróbujesz ponownie.

Skrzypienie podczas wyciskania.

Powód: Tarcie pomiędzy wałkiem ślimakowym i miską lub warzywami/owocami.

Rozwiązanie: Skrzypiące dźwięki podczas wyciskania są całkowicie normalne. Nie należy uruchamiać pustej wyciskarki.

Uszkodzenie sita.

Powód: Lód, zamrożone warzywa i owoce, duże twarde nasiona lub pestki, nieznana substancja lub nadmiar warzyw i owoców w misie.

Rozwiązanie: Zapoznaj się z instrukcją obsługi oraz kartą “Ważne informacje”. Pamiętaj aby nie przeładować warzyw i owoców, oraz nie dopychać ich na siłę.

Wydostaje się zbyt dużo pulpy.

Powód: Nadmiar składników w misie zatkał sitko lub jedzenie nie zostało pokrojone na wystarczająco małe kawałki.

Rozwiązanie: Potnij składniki, zwłaszcza produkty włókniste, na mniejsze kawałki, aby uniknąć owijania włókien wokół wałka. Wkładaj składniki wolniej, tak aby pulpa została usunięta z misy zanim dodasz więcej kawałków.

Z jakich produktów można wyciskać sok a z jakich powinno się zrezygnować?

Hurom wyciśnie sok z prawie każdego produktu oprócz tych wymienionych poniżej:

  • Kokos
  • Nasiona
  • Nienasączone/prażone migdały
  • Rośliny strączkowe
  • Trzcina cukrowa
  • Produkty mrożone
  • Ryby/mięso
  • Korzeń lukrecji oraz inne tego typu składniki
  • Suszone przyprawy
  • Owoce z twardymi pestkami, których nie da się usunąć

Jeśli nie jesteś pewien/pewna czy jakiś produkt może zostać użyty w wyciskarce Hurom, skontaktuj się z nami na hurom.pl a my odpowiemy tak szybko jak to będzie możliwe

Zablokowana pokrywa

Powód: Za dużo składników lub nieznana substancja w misie.

Rozwiązanie: Włączyć wsteczny bieg na 3-5 sekund. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Następnie dociśnąć pokrywę podczas włączania.