Kolczasty krzew, który daje słodkie owoce agrestu jest dość popularny w Polsce i całej Europie środkowej. Właściwości agrestu powinny zainteresować osoby, które skarżą się na problemy ze wzrokiem oraz zmęczenie oczu, bowiem to luteina jest głównym składnikiem agrestu, który wykazuje również inne właściwości zdrowotne.

Wartość odżywcza (100g):
Węglowodany: Błonnik – 4.3g
Witaminy:
Witamina A – 15.0 mcg
Witamina B1 – 0.04 mg
Witamina B2 – 0.03 mg
Witamina B3 – 0.3 mg
Witamina B5 – 1.286 mg
Witamina B6 – 0.08 mg
Witamina B9 (Kwas foliowy) – 6.0 mcg
Witamina C 27.7 mg
Witamina E – 0.37 mg
Witamina K – 2.2 mcg
Minerały:
Potas – 198 mg
Wapń – 0.31 mg
Żelazo – 1.0mg
Sód – 1.0 mg
Magnez – 10.0 mg
Cynk – 0.12 mg
Fosfor – 27.0 mg
Mangan – 0.144 mg
Miedź – 0.07 mg
Selen – 0.6 mcg
Kwasy tłuszczowe:
Omega 3s – 46.0 mg
Omega 6s – 271.0 mg
Kaloryczność (100g):
Świeży owoc ze skórką – 44 kcal
Dżem agrestowy – 150 kcal
Właściwości:
Wzmocnienie odporności.
Poprawa trawienia.
Ochrona zdrowia oczu.
Właściwości przeciwbakteryjne.
Wzmocnienie krążenia krwi.
Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Pielęgnacja skóry.