Enzymy, czyli żywe substancje odżywcze, są istotną częścią zdrowej diety, wspomagają przemianę pożywienia w energię oraz pełnią inne, ważne funkcje w organizmie.

Rola enzymów w organizmie:
Wspomaganie trawienia + Oczyszczanie z toksyn + Wspomaganie naturalnej zdolności organizmu do samo-uzdrawiania + Wzmocnienie układu odpornościowego

Jeśli czujecie się wypompowani z energii oznacza to, że Waszemu organizmowi brakuje enzymów!

Człowiek rodzi się z niemałym zasobem enzymów w organizmie, im bardziej się starzejemy tym więcej enzymów tracimy, stąd uczucie ociężałości, wzdęcia oraz brak chęci do działania. Wraz z utratą enzymów wzrasta poziom toksyn, dlatego częściej odczuwamy problemy z trawieniem, toksyny ograniczają przyswajalność substancji odżywczych w organizmie. Aby zapobiec temu procesowi musimy wspomagać nasz organizm enzymami z zewnątrz.

Enzymy są bardzo czułe na ciepło, giną w temperaturze 55C, dlatego nie można ich pozyskać z gotowanych posiłków. Jedynym sposobem na uzupełnienie enzymów w organizmie jest spożywanie nieprzetworzonych, surowych produktów, najlepszym wyborem będą świeże warzywa i owoce. Enzymy zawarte w tych produktach są podstawowym składnikiem w procesie przemiany pożywienia na energię.