Rośliny posiadają stałe „miejsce zamieszkania,” są niemobilne dlatego łatwo je uszkodzić i zniszczyć. Aby chronić się przed atakami z zewnątrz wytwarzają substancje ochronne – fitoskadniki. Fitoskładniki występują wyłącznie w roślinach, warzywach, owocach oraz roślinach strączkowych i zbożach.

W organizmie ludzkim pełnią wiele istotnych funkcji, przede wszystkim wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia a także chronią komórki przed uszkodzeniem a tym samym przed nowotworami, dlatego są niezbędną częścią zdrowej diety.

Fitoskładniki nadają roślinom niepowtarzalnych kolorów, każdy kolor posiada inne właściwości.

Fitoskładniki Właściwości Produkty Kolor
Antyocyjany Ochrona komórek przed nowotworami, ochrona wzroku Bakłażan, Winogrona, Jagody, Czerwona (modra) Kapusta, Słodkie Ziemniaki, Fig Fioletowy
Allicyna Wzmocnienie Odporności, Ochrona przed chorobami układu krążenia Czosnek, Cebula, Pieczarki, Kalafior, Gruszka, Banan, Brzoskwinia Biały
Luteina Beta-karoten Zdrowie kości, Hemopoeza (proces wywarzania krwi) Szpinak, Brokuły, Papyrka, Groszek, Sałata, Liście Zielonej Herbaty, Jarmuż, Białe Winogrona, Kiwi Zielony
Likopen Kwas Elagowy Zapobieganie kardiopatii, Ochrona nowotworowa Truskawki, Maliny, Owoc Granatu, Papyrka, Pomidory, Jabłko, Arbuz Czerwony
Alfa-karoten Hesperydyna Pielęgnacja skóry, Wzocnienie odporności Cytryna, Pomarańcza, Mandarynka, Marchewka, Kukurydza, Ananas, Słodkie ziemniaki, Mango, Żłota Papyrka Żółty