Kuzyn brukselki i kapusty - jarmuż jest ciemnozielonym liściastym warzywem przypominającym warzywa kapustne takie jak botwinka, burak, gorczyca czy rośliny musztardowe.

Kuzyn brukselki i kapusty – jarmuż jest ciemnozielonym liściastym warzywem przypominającym warzywa kapustne takie jak botwinka, burak, gorczyca czy rośliny musztardowe.

W odróżnieniu od innych warzyw, które do wzrostu potrzebują słońca jarmuż jest zimnolubny, wtedy obrasta w barwne zielone lub fioletowe liście. Liście jarmużu występują w różnych odmianach i kształtach, mogą być karbowane, proste – tzw. jarmuż toskański lub też ozdobne. To super warzywo zalicza się do grupy najzdrowszych na świecie tzw. superfood.

Bardziej wyraźny, pieprzny w smaku karbowany jarmuż lub odmienny bardziej orzechowy w smaku jarmuż toskański będą świetnie smakować w formie soku. Zwłaszcza jeżeli użyjemy wyciskarki Hurom, która stworzona jest to wydobywania prawdziwego smaku, koloru i składników odżywczych z warzyw liściastych tego typu.

Ale co, oprócz pysznego smaku, może zaoferować nam jarmuż?

Jest bogaty w substancje odżywcze, takie jak witamina K, chroni organizm przed rakiem oraz usprawnia jego funkcjonowanie wspomagając np. krzepnięcie krwi, jest również naturalnym przeciwutleniaczem i działa wzmacniająco na kości. Jarmuż posiada duże stężenie karotenoidów takich jak zeaksantyna i luteina, które pomagają walczyć z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Oprócz tego jarmuż bogaty jest w witaminy A, C i B, kwas foliowy, beta karoten, potas, żelazo, magnez oraz inne roślinne składniki odżywcze. Foliany i witamina B6 chronią przed chorobami serca, demencją i osteoporozą. Jarmuż to również warzywo o największym stężeniu wapnia, dlatego aby zapobiec niedoborowi tego pierwiastka osoby na diecie wegańskiej lub bezlaktozowej powinny zaprzyjaźnić się z tym warzywem zwłaszcza, że można go przyrządzić w pyszny i różnorodny sposób. Wapno zawarte w jarmużu wspomaga wchłanianie przez nasz organizm magnezu, którego w tym warzywie również nie brakuje.

Nadal nie przekonują Cię zalety tego super warzywa?

Sok jarmużowy uzyskany z pomocą wyciskarki Hurom zapewni Ci jeszcze więcej substancji odżywczych!

Ludzie nie rodzą się jako roślinożercy a nasze zęby i układ pokarmowy nie są w stanie wyrzuć i wydobyć w pełni wszystkich składników odżywczych ze spożywanych potraw i dlatego z pomocą przychodzi wyciskarka Hurom. Nie musisz przeżuwać gór jarmużu aby cieszyć się jego dobrodziejstwem, wystarczy codziennie wypić szklankę lub dwie świeżo wyciśniętego soku. Naszym ulubionym połączeniem jest sok jarmużowy z dodatkiem ananasa, który smakuje pysznie i działa tak dobrze jak wygląda.