Chcesz wprowadzić do swojej diety świeżo wyciskane soki, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Na początek potrzebujesz odrobiny dobrych chęci, kilku warzyw i owoców oraz dobrej wyciskarki. Poznaj największe zalety wyciskarek do soków i dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze swojego urządzenia.

Dlaczego powinniśmy pić wyciskane soki?

Wyciskane soki z warzyw i owoców mają korzystny wpływ na zdrowie oraz na witalność organizmu. Wyciskane na zimno, pomagają zapobiegać różnym chorobom (w tym nowotworom), a nawet leczyć niektóre schorzenia. Dlatego lekarze namawiają co codziennego spożywania warzyw i owoców oraz do picia świeżych, przygotowywanych w domu soków.

Wraz z wyciskanymi sokami dostarczamy do organizmu witaminy, minerały, fitoskładniki, enzymy, a nawet błonnik. Dzięki temu dbamy o nasze zdrowie, prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz zapewniamy sobie dobre samopoczucie. Samo Ministerstwo Zdrowia przekonuje, że codzienne spożywanie soków to najefektywniejsza metoda przyswajania cennych składników obecnych w owocach i warzywach.

Czym są wyciskarki?

W świadomości wielu Polaków sprzętem do przygotowywania soków wciąż pozostaje sokowirówka. Wyciskarki są stosunkowo nowym wynalazkiem, ale już występują w licznych, wciąż ulepszanych modelach i wariantach. Co istotne, działają zupełnie inaczej niż sokowirówki, które rozdrabniają i rozcierają pozyskiwany miąższ z prędkością 1500-13000 obrotów na minutę. Wyciskarki wolnoobrotowe wykonują zazwyczaj od 70 do 120 obrotów na minutę i odciskają sok poprzez delikatne miażdżenie warzyw i owoców. Wałek ślimakowy kruszy i miażdży surowce, a otrzymany miąższ zostaje odciśnięty na sicie.

Wyciskarki do soków: najważniejsze zalety

Po pierwsze – dzięki opisanej technologii wyciskany sok zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze.Wolnoobrotowa wyciskarka do soków miażdży struktury komórkowe owoców i warzyw, a później uwalnia ich zawartość do soku. Proces ten nie nagrzewa i nie napowietrza wyciskanego surowca, jak dzieje się to w przypadku sokowirówki. Dlatego uzyskany sok jest nie tylko bardziej wartościowy i dłużej zachowujący świeżość, ale też po prostu smaczniejszy. Ma on zdecydowanie mniej piany, jest gęstszy i dłużej zachowuje świeżość. Przechowywany w lodówce może zostać spożyty po upływie 24, a nawet 72 godzin (w zależności od użytych warzyw i owoców).

Po drugie – wyciskarki potrafią uzyskać sok z o wiele bardziej zróżnicowanych surowców niż sokowirówki. Radzą sobie nie tylko z miękkimi owocami (w tym truskawkami i owocami leśnymi), ale i twardymi warzywami korzeniowymi (burakami, selerem, marchwią), owocami cytrusowymi, warzywami liściowymi (szpinakiem, pietruszką, jarmużem), sałatą, kapustą oraz ziołami. Najlepsze wyciskarki do soków, takie jak Hurom HT, są w stanie wycisnąć niemalże wszystko – od ananasa i pokrzyw, przez kiełki brokuła i słonecznika, na korzeniach imbiru kończąc.

Ponadto nowoczesne wyciskarki pracują dużo ciszej niż sokowirówki i zużywają od nich znacznie mniej energii (od 150-200 W). W przypadku porządnych modeli mamy też do czynienia z prostszą budową i ułatwionym myciem.

Dlaczego warto wybrać wyciskarkę pionową?

Jeszcze do niedawna we wszystkich wyciskarkach podłużny wałek ślimakowy był ustawiony w pozycji poziomej. Usytuowanie tego samego wałka w pionie sprawia, że surowiec nie wymaga popychania – w głąb tuby spycha go sama grawitacja. Ponadto wyciskarki pionowe, takie jak Hurom HT, są wyższe i węższe, dzięki czemu mieszczą się nawet w małej kuchni. Sok wyciskany jest szybciej, a samo urządzenie jest dużo łatwiejsze w użytkowaniu.

Dla przykładu – gorsze wyciskarki często myje się znacznie dłużej od sokowirówek. Należy to zrobić zaraz po ich użyciu, bo po zaschnięciu miąższu cała czynność staję znacznie bardziej skomplikowana i pracochłonna. Model Hurom HT można jednak przepłukiwać „na biegu” – bez konieczności demontażu czy nawet wyłączania urządzenia. Dzięki temu możemy wyciskać kilka rodzajów soku po sobie, nie mieszając przy tym smaków. Poza tym umieszczone wewnątrz wyciskarki wycieraczki wstępnie oczyszczają sitko oraz misę. Po takim wstępnym przygotowaniu urządzenie można odstawić, a umyć bez żadnych problemów dopiero pod koniec dnia.

Co istotne, wyciskarka do soków Hurom HT działa na najwolniejszych obrotach na rynku (40/min.), co pozwala uzyskać pełnowartościowy, maksymalnie bogaty w składniki sok. Za pomocą wygodnej manetki można kontrolować gęstość soki i regulować ilość błonnika. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i zaopatrzyć się w urządzenie idealne do przyrządzania wyciskanych soków – porządna, pionowa wyciskarka wolnoobrotowa będzie strzałem w dziesiątkę.