Czarny bez nazywany inaczej bzem lekarski lub bzowiną, jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Od bardzo dawna sok, syrop i napar z czarnego bzu stosuje się przy przeziębieniach, zapaleniu krtani, bólu gardła czy na złagodzenie gorączki. Pozytywne działanie ma również kora rośliny. Jakie inne właściwości lecznicze posiada czarny bez i kiedy trzeba uważać na jego stosowanie? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania w dalszej części artykułu.

Czarny bez jest rośliną niezwykle popularną i dostępną w naszym kraju. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w kwiatach i owocach.

W owocach znajdują się między innymi pektyny, garbniki, glikozydy antocyjanowe, kwasy owocowe, a także duże ilości witaminy C i prowitaminy A. Ponadto w jagodach znajdziemy  minerały, takie jak glin, sód i wapń, żelazo i potas. Owoce czarnego bzu mają działanie napotne, moczopędne, przeczyszczające i przeciwbólowe. Jagody czarnego bzu oczyszczają z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Szczególnie polecane są osobom z dolegliwościami reumatycznymi czy stanami zapalnymi skóry, stanami zapalnymi żołądka i jelit, a także w dolegliwościach rwy kulszowej i nerwobólach.

 

KORZYŚCI ZDROWOTNE Z JEDZENIA CZARNEGO BZU

  • Ma działanie przeciwwirusowe

Napar z kwiatów lub sok z owoców czarnego bzu pomoże zwalczyć przeziębienie. Działa napotnie, wykrztuśnie, obniża  temperaturę ciała, ułatwiając oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i uszczelnia naczynka krwionośne, co ogranicza rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Pomoże również uporać się z bólem głowy czy gardła – które często towarzyszą przeziębieniu.

  •  Oczyszcza organizm z toksyn

Dzięki właściwościom napotnym, moczopędnym i przeczyszczającym przetwory z owoców czarnego bzu (napar, odwar, sok lub dżem – nie należy stosować owoców nieprzetworzonych, bo mogą podrażnić nerki) pomogą usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny. Wspomagają również odchudzanie.

  • Okłady z bzu pielęgnują skórę

Właściwości przeciwzapalne naparów i odwarów z czarnego bzu, doskonale sprawdzą się  w pielęgnacji skóry podrażnionej i zanieczyszczonej, z wągrami. Można używać ich do oczyszczających parówek czy łagodzących okładów. Można po oczyszczeniu twarzy przetrzeć ją np. letnim naparem z kwiatów.

  • Zawiera dużą ilość antyoksydantów

Czarny bez jest bogaty w antyoksydanty, które mogą  zapobiegać uszkodzeniom komórek, powodujących przewlekłe choroby, takie jak choroby serca i nowotwory. Jagody bzu zawierają bardzo dużo antyoksydantów: na przykład zawartość witaminy A w czarnym bzie jest 10 razy większa niż w żurawina, a nawet ponad 10 razy większa niż w jagodach. Jeśli chodzi o witaminę C, zawiera on do czterech razy więcej niż żurawina i jagoda.

NAJLEPSZY CZAS NA ZBIORY

Kwiaty najlepiej zbierać w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Nie wolno ich suszyć na słońcu, ponieważ ciemnieją i tracą swoje właściwości lecznicze. Owoce: (najlepiej zbierać je w sierpniu i wrześniu), ścina się całe baldachy dopiero wtedy, gdy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące. Szypułki usuwamy po wysuszeniu.

UWAGA!

Zanim zastosujemy owoce czarnego bzu należy poddać je obróbce termicznej, inaczej można się nimi zatruć. Nie należy przekraczać zalecanych dawek (syrop 15 ml 3 razy dziennie), gdyż może to doprowadzić do biegunki i bólu brzucha.