Chyba każdy słyszał, że witamina C jest zdrowa. Od dzisiaj nie musi być także nudna, jeśli wybuchowo połączymy pomarańczę z kiwi i szpinakiem. Do dzieła!
Po co stosować magnez w tabletkach, jeśli możemy go dostarczyć do organizmu za pomocą smacznych owoców? Całkiem sporo zawiera go kiwi, które jest jednym ze składników tego nietypowego soku. Ma też dwa razy więcej witaminy C niż nasz drugi owoc w zestawieniu, czyli pomarańcza. Razem powodują, że nasz organizm lepiej wchłania żelazo, pomagają też leczyć anemię niedoborową. Na koniec szpinak – źródło kwasu foliowego i witaminy B1, która pomaga przekształcać węglowodany w energię. Sok ten jest zatem szczególnie polecany dla tych, którzy uprawiają sport i są na co dzień bardzo aktywni.

Składniki:

  • 3 owoce kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 300 g świeżych liści szpinaku

Twój organizm wzbogaca się o:

  • Witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K
  • Beta-karoten, kwas foliowy
  • Wapń, miedź, żelazo, jod, magnez, mangan, fosfor, cynk, potas
  • Bioflawonoidy
Przygotowanie:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki i podziel na cząstki. Liście szpinaku dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  2. Następnie włóż wszystko do wyciskarki Hurom i uruchom ją. Po kilku chwilach możesz otworzyć niekapiący zaworek i rozlać do szklanek pyszną porcję świeżego soku.
  3. Jeśli użyjesz pomarańczy o cienkiej skórce, to otrzymasz więcej soku. Unikaj więdnących liści szpinaku – najbardziej wartościowe są te o kolorze ciemnej zieleni. Najlepsze kiwi jest dojrzałe, lecz nie przejrzałe – przed zakupem sprawdź, czy owoc nie jest zbyt miękki.

Pamiętaj!

Po skończonej pracy wyczyść wyciskarkę z drobnych pozostałości. Możesz zrobić to automatycznie – zamknij zaworek, nalej czystej wody i włącz urządzenie na krótką chwilę. Po wyłączeniu otwórz zaworek i wylej brudną wodę do osobnego naczynia – wyciskarka jest ponownie gotowa do pracy!