Dzień pamięci narodowej już minął, co oznacza że lato zbliża się wielkimi krokami.

Szukając przepisu na orzeźwiający napój, który pomoże przetrwać gorące upalne dni, natrafiłam na blog belinder, gdzie znalazłam ten wspaniały przepis na Sorbet Paloma, dedykowany raczej dorosłym.

Czym jest paloma?
Google czy Wikipedia określają go jako koktajl na bazie tequili. Napój zazwyczaj przygotowuje się mieszając tequilę z grejpfrutowym napojem gazowanym np. Tymbark gazzowany czy 3 grejpfruty Zbyszko, podaje się go z lodem i plasterkiem limonki.

Według belinder, najpierw należy zrobić świeży sok grejpfrutowy w wyciskarce Hurom (wygląda, że na belinder.co użyto wyciskarki Hurom HH.) Następnie dodać do niego sok z limonki, cukier i agawę po czym wstrząsnąć. Uzyskany napój powinien zostać schłodzony w lodówce przez ok 30 minut, po tym czasie należy dodać tequilę i całość zamrozić w maszynce do lodów (zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia). Następnie mrozić jeszcze w zamrażalniku przez co najmniej 4 godziny przed podaniem!

To przepis, dzięki któremu stworzysz sorbetowe arcydzieło!

Jeśli już go robisz to ja poproszę jeden albo nawet trzy dla moich dzieci i przyjaciół.

Jestem pewna, że można z łatwością pominąć tequilę i przyrządzić bezalkoholowy grejpfrutowy sorbet dla dzieci.

paloma_sorbet

Jeśli to zdjęcie Cię nie przekonuje, tutaj możesz zobaczyć ich więcej,

(wszystkie zdjęcia są własnością belinder.co)