Makaron z kurczakiem, fasolką szparagowa i sokiem pomidorowym
20 Dec 2018

Makaron z kurczakiem, fasolką szparagowa i sokiem pomidorowym

Szybka, zdrowa i lekka propozycja na Sylwestrową Noc. Zaskocz swoich gości zdrowym i pożywnym daniem z makaronu, fasolki szparagowej, kurczaka i świeżych pomidorów. Z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

SKŁADNIKI:

  • makaron – 300g może być makaron tagliatelle, kokardki, penne
  • kurczak – 1 pojedynczy filet (ok. 200g)
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • suszona bazylia – 1/2 łyżeczki
  • fasolka szparagowa – 300g
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść, przekrojonych (opcjonalnie)
  • oliwa – 2 łyżki
  • masło – 40g
  • parmezan – 30g (startego)
  • świeża bazylia – 3 łyżki (posiekanej)
  • sól i pieprz
  • sok pomidorowy: ok.1kg pomidorów

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Po 2-3 minutach dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i podsmaż ok. 7-10 minut. Dodaj przyprawy: oregano, paprykę, sól i pieprz.
  3. Aby przygotować sok pomidorowy pokrój pomidory na mniejsze kawałki i włóż do wyciskarki Hurom One Stop H-AI używając sita z grubymi oczkami. Manetkę ustaw w pozycji zamkniętej.
  4. Tak przygotowany sok wlej na patelnię w celu odparowania nadmiaru płynu. Dodaj podgotowaną (3-4 min) fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, parmezan oraz makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Podawaj posypane bazylią i parmezanem ( w/g uznania).

http://https://www.youtube.com/watch?v=8VURcYvmn5M