Wyciskając owoce i warzywa oprócz soku otrzymujemy również produkt poboczny czyli tzw. pulpę. Pulpa jest równie smaczna i pożywna dlatego wyrzucanie jej wydaje się marnotrawstwem, istnieje wiele sposobów na wykorzystanie pulpy w kuchni.

Jednym z nich są zdrowe muffinki, przepis jest dziecinnie prosty, możesz wykorzystać pulpę owocową jak i warzywną, do mojego przepisu wykorzystałam pulpę marchewkowo-ananasowo-pomarańczową, efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania.

Przepis na 12 muffinek

Składniki:

  • 190g maki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • Łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 170g miodu
  • 1 jajko
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350g przecieru jabłkowego
  • 1 szklanka pulpy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C.
  2. Posmaruj foremki tłuszczem.
  3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir i sól.
  4. Do suchych składników dodaj roztopione masło, miód, ekstrakt z wanilii, jajko, i przecier jabłkowy.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Dodaj pulpę i ponownie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do foremek i piecz przez 18-20 minut.
  8. Muffinki można przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym opakowaniu.