Naturalny tort “Red Velvet”, czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. Przygotowany w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Barwnikiem biszkoptu jest tutaj sok wyciśnięty z buraka i malin, który w tym wydaniu sprawdza się doskonale. Wypróbujcie go koniecznie!

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: forma 25 cm

Składniki:

Sok z buraka i malin:

  • burak- 1 większy
  • maliny – ok. 100g

Biszkopt:

  • jajka- 6 sztuk
  • cukier- 3/4 szklanki
  • mąka pszenna – pełna szklanka
  • mąka ziemniaczana – 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sok z buraka i malin – ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić.
  • sól – szczypta

Nasączenie:

  • herbata zielona- 1/2 szklanki
  • sok z malin – 1/4 szklanki
  • cukier – szczypta
  • wódka – 1 łyżka (opcjonalnie)

Krem mascarpone:

  • śmietana 30%- 500ml
  • mascarpone- 350g
  • cukier- 2-3 łyżki
  • cukier z wanilią- 1 łyżka

Dodatkowo:

  • maliny ok. 400g
  • borówki- ok. 400g
  • dżem wiśniowy 1 słoiczek (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Buraka kroimy w drobną kostkę i razem z malinami umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Dolewamy sok owocowy i dokładnie mieszamy (w razie potrzeby dodając nieco mąki). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  3. Śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu.
  4. Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  5. Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy garścią malin i borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem mascarpone. Dekorujemy pozostałymi owocami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂