Tapioka jest rodzajem kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), którą pozyskuje się z bulw manioku  jadalnego. Właściwości manioku od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd roślina ta pochodzi. Tapioka – jest lekkostrawna i pożywna. Poza tym nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.

Kuleczki tapioki przypominają styropian a po ugotowaniu stają się przezroczystymi żelkami. W celu zakupu najlepiej udać się do sklepu z orientalną żywnością albo sklepu internetowego ze zdrową żywnością.

Składniki:
tapioka – 1/3 szklanki
mleko – 1 i 1/2 szklanki *
cukier – 3-4 łyżki
czekolada – 5-6 kostek (mlecznej lub deserowej)
ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
śliwki – 300g
cukier – 1-3 łyżki (w zależności od kwasowości śliwek)

* Do puddingu  bez problemu możecie wykorzystać dowolne mleko krowie, migdałowe lub kokosowe, które nada świetnego aromatu i smaku.

 

Wykonanie:

  1. W garnku doprowadzamy mleko do zagotowania, dodajemy tapiokę i dalej gotujemy do miękkości na wolny ogniu mieszając od czasu do czasu (ok. 15 minut, w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu).
  2.  Kiedy kuleczki tapioki staną się miękkie, dodajemy do nich cukier, czekoladę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  3. Przekładamy do szklanek, słoiczków lub kokilek i przestudzone umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny.
  4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  5. Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni. Dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Często mieszając, gotujemy sok przez około 7-10 minut (do czasu aż sok widocznie odparuje i zmieni konsystencję). Przygotowany sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy schłodzić go dodatkowo w lodówce).
  6. Przed podaniem deser obficie polewamy sosem śliwkowym.

PORADA: Kuleczki tapioki można wcześniej namoczyć w mleku przez około 1 godzinę. Sprawi to, że tapioka na 100% będzie równomiernie ugotowana i unikniemy występującego czasem problemu z niedogotowanymi pojedynczymi kuleczkami.