
Tapioka jest rodzajem kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), którą pozyskuje się z bulw manioku jadalnego. Właściwości manioku od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd roślina ta pochodzi. Tapioka – jest lekkostrawna i pożywna. Poza tym nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.
Kuleczki tapioki przypominają styropian a po ugotowaniu stają się przezroczystymi żelkami. W celu zakupu najlepiej udać się do sklepu z orientalną żywnością albo sklepu internetowego ze zdrową żywnością.
Składniki:
tapioka – 1/3 szklanki
mleko – 1 i 1/2 szklanki *
cukier – 3-4 łyżki
czekolada – 5-6 kostek (mlecznej lub deserowej)
ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
śliwki – 300g
cukier – 1-3 łyżki (w zależności od kwasowości śliwek)
* Do puddingu bez problemu możecie wykorzystać dowolne mleko krowie, migdałowe lub kokosowe, które nada świetnego aromatu i smaku.
Wykonanie:
- W garnku doprowadzamy mleko do zagotowania, dodajemy tapiokę i dalej gotujemy do miękkości na wolny ogniu mieszając od czasu do czasu (ok. 15 minut, w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu).
- Kiedy kuleczki tapioki staną się miękkie, dodajemy do nich cukier, czekoladę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
- Przekładamy do szklanek, słoiczków lub kokilek i przestudzone umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny.
- Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni. Dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Często mieszając, gotujemy sok przez około 7-10 minut (do czasu aż sok widocznie odparuje i zmieni konsystencję). Przygotowany sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy schłodzić go dodatkowo w lodówce).
- Przed podaniem deser obficie polewamy sosem śliwkowym.
PORADA: Kuleczki tapioki można wcześniej namoczyć w mleku przez około 1 godzinę. Sprawi to, że tapioka na 100% będzie równomiernie ugotowana i unikniemy występującego czasem problemu z niedogotowanymi pojedynczymi kuleczkami.